Kansanedustajat ja järjestöt vaativat koulutuksen pelastamista ja kestävää koulutuspolitiikkaa
Kuva Pekka Fali
Kansanedustajien ja järjestöjen aloitteen mukaan Suomen koulutuson jo pelastamisen tarpeessa. Kuva Pudasjärveltä.
Huoli Suomen koulutuksen tulevaisuudesta on saanut 11 kansanedustajaa ja 13 järjestöä tekemään aloitteen, jossa vaaditaan Suomen koulutuksen pelastamista.
Kansanedustajat edustavat kaikkia eduskuntapuolueita. Järjestöt edustavat opiskelijoita, opettajia ja muuten koulutusalaa.
Aloitteen mukaan Suomi rakensi viime vuosisadalla koulutusjärjestelmän, jota on pidetty maailman parhaana. Sen myötä Suomesta tuli yksi maailman menestyneimmistä kansakunnista, kertoo Suomenmaa.
– Suomen väestön koulutustaso ja oppimistulokset ovat kuitenkin kääntyneet laskuun. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilastojen mukaan 1980-luvun alussa syntyneet ovat jäämässä koulutetuimmaksi ikäluokaksi. Kielitaitomme kapeutuu ja matemaattinen osaaminen heikkenee, aloitteessa todetaan.
Aloitteessa vaaditaan, että Suomessa on käynnistettävä laaja työskentely, jonka avulla luodaan perusta suomalaisten osaamisen, sivistyksen ja koulutuksen uudistamiseksi yli vaalikausien.
– Tavoitteeksi on asetettava koulutusjärjestelmän kehittäminen kestävällä tavalla, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden saada hyvä koulutus elämänsä pohjaksi. Yhtä tärkeää on, että yhteiskunta mahdollistaa osaamisen jatkuvan kehittämisen työuran ja elämän aikana, aloitteessa vaaditaan.
Globaalit voimat vaikuttavat
Aloitteen allekirjoittajien mukaan Suomeen vaikuttavat globaalit muutosvoimat kuten kaupungistuminen, teknologinen kehitys ja työn murros, jotka edellyttävät ja mahdollistavat muutoksia koulutuksen nykyisiin rakenteisiin.
– Me tarvitsemme taitoja ja tietoja, joiden avulla ratkomme ihmiskunnan olemassaoloon ja hyvinvointiin liittyviä haasteita ilmastonmuutoksesta lähtien.
– Koulutusjärjestelmä muodostaa kokonaisuuden, jonka osat ovat toisistaan riippuvaisia. Tämän vuoksi koulutuksen toimivuutta on arvioitava ja kehitettävä kokonaisuutena, ei vain osauudistuksia tehden, todetaan aloitteessa.
Laaja pohja takana
Aloitteen ovat allekirjoittaneet kansanedustajista Aila Paloniemi, kesk., Marisanna Jarva, kesk., Jaana Laitinen-Pesola, kok., Eeva-Johanna Eloranta, sd., Tiina Elovaara, sin., Laura Huhtasaari, ps., Jani Toivola, vihr., Krista Mikkonen, vihr., Li Andersson, vas., Mikaela Nylander, r., ja Antero Laukkanen, kd.
Järjestöistä mukana ovat Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Kuntaliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK, Sivistystyönantajat, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ja Vapaa Sivistystyö ry.
Koulutuksesta leikattu 1,5 miljardia
Kansanedustaja Aila Paloniemi kertoo Suomenmaassa, että kannanotto on valmisteltu hänen johtamassaan edsukunnan työelämä- ja ammattikorkeakoulutuksen verkostossa. Allekirjoittajat ovat verkoston työvaliokunnan varsinaiset ja varajäsenet.
Suomen Kuvalehden kokoamien tietojen mukaan Suomessa on leikattu koulutuksesta ja kasvatuksesta vuosina 2011–2019 joko suorina leikkauksina tai indeksijäädytyksinä yhteensä puolitoista miljardia euroa. Suurin menettäjä ovat olleet yliopistot, joilta on leikattu yhteensä 600 miljoonaa. Puolet summasta koostuu tutkimusrahoituksesta.
Ei sovi Sipilän bisneksiin.