Kuntalaki kannustaa luottamustoimen hoitamiseen kaikissa elämäntilanteissa. (Arkistokuva Helsingin valtuustosta: Ville Miettinen)

Eduskunnan naisverkosto on kerännyt 150 nimeä lakialoitteeseen, jossa ehdotetaan, että kunnallisesta luottamustoimesta saatava palkkio ei pienentäisi vanhempainpäivärahaa. Tällä hetkellä kokouspalkkiot leikkaavat vanhempainetuutta kokouspäivältä.

– Lakia täytyy muuttaa, sillä nykykäytäntö antaa pienten lasten vanhemmille viestin, että poliittinen osallistuminen ei ole suotavaa tai mahdollista. Vanhempainetuuksien leikkaus kohdistuu erityisesti naisiin, sillä naiset käyttävät valtaosan vanhempainvapaista, eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen, vas., sanoo naisverkoston tiedotteessa

Nykyisessä lainsäädännössä kunnallisten luottamustehtävien hoitamisesta maksettavat kokouspalkkiot on rinnastettu ansiotyöhön, joten kunnallisten luottamustehtävien hoitaminen on pienentänyt vanhempainrahaa.

Viime syksynä salolainen valtuutettu Sanna Lundström, kok., toi julkisuuteen oman tapauksensa, jossa Kela oli katsonut päätöksessään, että kokouksessa istuminen on ansiotyöhön rinnastettavaa työtä, joka laskee äitiyspäivärahan minimiin kokouspäiviltä.

– Kuntapolitiikkaan osallistuminen ei ole rinnastettavissa ansiotyöhön. Kokouksia on satunnaisesti ja yleensä ilta-aikaan. Pienten lasten kanssa kotona oleminen ei välttämättä ole este luottamustehtävän hoitamiselle, ja pitäisi olla vanhempien itse arvioitavissa, haluavatko he hoitaa luottamustehtäviä vanhempainvapaalla ollessaan, Sarkkinen toteaa.

Jotkut kunnat ovat huomioineet asian sopimalla, että menetetty vanhempainetuus korvataan ansionmeneteyksenä kuten muukin ansionmenetys luottamushenkilölle.

Pienten lasten vanhempia kannustettava politiikkaan

Uusi kuntalaki kannustaa luottamustoimen hoitamiseen kaikissa elämäntilanteissa, ja vanhempainvapaata syövän lain on katsottu olevan ristiriidassa tämän kanssa.

Eduskunnan naisverkoston mielestä pienten lasten vanhempia tulisi kannustaa nykyistä paremmin kunnallisten luottamustehtävien hoitamiseen.

Aloitteessa esitetään muutosta sairausvakuutuslakiin siten, että kunnallisista ja tulevista maakunnallisista luottamustehtävistä maksettavia palkkioita ei huomioitaisi vanhempainpäivärahoja alentavana tulona.

– Meillä ei ole varaa siihen, että pienten lasten vanhemmat eivät osallistuisi yhteisten asioiden suunnitteluun ja niistä päättämiseen. Heillä on arvokasta tietoa ja kokemusta kunnallisten palveluiden toiminnasta ja perheiden tarpeista, toteaa aloitteen toinen allekirjoittaja Saara-Sofia Sirén, kok.

– Pienten lasten vanhempien osallistuminen politiikkaan on varsin haastavaa arjen suunnittelua ja sitä pitäisi nimenomaan edistää ja helpottaa, eikä luoda tällaisia kannustinloukkuja,

Eduskunnan naisverkosto koostuu kaikista eduskunnan 83 naiskansanedustajasta, sen toimintaa johtaa jokaisen puolueen edustajista koostuva työvaliokunta ja verkoston puheenjohtajuus vuorottelee kaikkien puolueiden kesken.

Jos kansanedustajan lakialoitteeseen kerätään yli 100 nimeä, on eduskunnan käytäntönä, että lakialoite saa perusteellisen käsittelyn valiokunnassa ja siitä laaditaan mietintö. Naisverkosto luovuttaa aloitteensa eduskunnassa perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle, uv.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä:

Puolueet yhtä mieltä: Luottamustoimi ei saa vaikuttaa vanhempainpäivärahaan

Valtuustossa istuminen syö vanhempainrahaa – käytäntö ihmetyttää kaikkia

Valtuutetulle ikävä yllätys: Kokouksissa käynti pudotti äitiyspäivärahan minimiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*