Hallitus päätti Uudenmaan ja muiden maakuntien välisistä liikkumisrajoituksista
Pääministeri Sanna Marin, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja ulkoministeri Pekka Haavisto hallituksen neuvotteluissa Säätytalossa keskiviikkoiltana. (Kuva: VNK/Lauri Heikkinen
Hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.
Tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.
Rajoitusten voimaantulo vaatii hyväksynnän eduskuntakäsittelyssä, mm. perustuslakivaliokunnassa.
-Kyllä tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta yritämme tehdä parhaamme, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi Ylen tv-studiossa keskiviikkoiltana aikataulutavoitteen saavuttamisen mahdollisuuksista.
Hurja aikataulu liikkumisrajoitusasetuksen suhteen kun lähetekeskustelu käydään huomenna eduskunnassa sitten valiokunta, uusi keskustelu ja voimaan pitäisi saattaa jo perjantaina. Monet edustajat aikamoisessa paineessa tämän historiallisen tilanteen keskellä. #demokratia
— Veronika Honkasalo (@veronikahonka) March 25, 2020
Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo muistutti Twitterissä tiukan päätöksentekoaikataulun haasteista.
Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.
Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.
Toimittajan kysymys: Mikä on välttämätöntä työmatkaliikennettä?@MarinSanna vastaus: Jos ei pysty tekemään etätöitä, silloin työmatka on välttämätöntä tehdä. #koronafi
— LVM (@lvmfi) March 25, 2020
Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema. Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista.
–Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella eikä muualta voi käydä Alueella. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata asuinpaikkakunnalleen, twiittasi Liikenne- ja viestintäviraston liikennejärjestelmäpalveluiden ylijohtaja Jarkko Saarimäki.
Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.
https://twitter.com/VuolaTimo/status/1242913455021187072
Liikkumisrajoituksista ja niiden käytännön vaikutuksista on tarkoitus kertoa bussi-, juna-, metro- ja raitioliikenteen asemilla ja terminaaleissa sekä junien ja bussien valotauluissa ja kuulutuksissa. Tiedon tulee olla saatavilla myös Uudenmaan ympäryskunnissa ja maakuntarajat ylittävän työmatkaliikenteen kannalta merkittävien muiden paikkakuntien keskeisillä liikennepaikoilla.
Erityinen päätös myös #Porvoo ’n kaupungin ja porvoolaisten osalta. Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Vaikutuksia kaupungin toimintaan arvioidaan. @PorvooBorga #korona https://t.co/OwsxbnffYi
— Jukka-Pekka Ujula (@KjUjula) March 25, 2020
Myös Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja Kittilän kunnanjohtaja Antti Jämsén kommentoivat hallituksen uutta linjausta Twitterissä.
Uudenmaan #koronamotti tarkoittaa, että #korona leviää maakunnan joka kolkkaan, koska pääkaupunkiseudun asukkaat matkustavat maakunnan sisällä tuhansille mökeilleen. Vain #Helsinki #Vantaa #Espoo #Kauniainen #Sipoo #liikkumisrajoitus kenties tehokkaampi. #thl #uusimaa #COVID2019
— Antti Jämsén (@JamsenAntti) March 25, 2020
Sisäministeri Maria Ohisalo, vihr., taustoitti uutta linjausta Twitterissä viestiketjussa:
Oikeus elämään on perusoikeuksista tärkein. Nyt sen puolustaminen vaatii, että on rajoitettava hetkeksi muita perusoikeuksia. Koronavirusepidemia on nyt aiheuttanut sen, että elämän suojelemisen hintana on hetkellinen luopuminen liikkumisen vapaudesta. #korona #koronafi (1/6)
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) March 25, 2020
Kyllä on sadistista ja epäinhimillistä rajoittaa ihmisen kulkemista vapaasti!. Kannattaisiko keskittyä mieluummin niiden sairaiden eristämiseen ku terveiden!