Kuva: Ville Miettinen

Kymenlaakson sote-kuntayhtymän Kymsoten yhtymävaltuuston äänivallasta on syntynyt erimielisyys, joka näyttää päätyvän Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina hakemuksesta Itä-Suomen hallinto-oikeudelle hallintosopimusta koskevan erimielisyyden ratkaisemiseksi.

Hakemuksessa pyydetään Itä-Suomen hallinto-oikeutta vahvistamaan, että Kymsoten perussopimusta on sanamuodon mukaisesta tulkinnasta poiketen tulkittava siten, ettei millään yksittäisellä Kymsoten jäsenkunnalla ole määräämisvaltaa yhtymävaltuuston päätöksenteossa.

Mukaan oikeudelle lähetettävään hakemukseen odotetaan neljää muuta Kymsoteen kuuluvaa eteläkymenlaaksolaista kuntaa, Haminaa, Pyhtäätä, Virolahtea ja Miehikkälää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kymsoten perussopimuksen teksti yhtymävaltuustojäsenrten äänivallasta.

Kymsoten perussopimus hyväksyttiin samanlaisena jokaisen jäsenkunnan valtuustossa. Sittemmin on käynyt ilmi, että perussopimuksessa määritelty äänivalta tarkoittaa, että Kouvolalla on käytännössä yli puolet äänistä käytettävissään yhtymävaltuustossa.

Yhtymävaltuusto on kuntayhtymän ylin päättävä elin. Kymsoten yhtymävaltuustossa on 10 jäsentä Kouvolasta, 7 jäsentä Kotkasta, 3 Haminasta, 2 Pyhtäältä, 2 Virojoelta ja 1 jäsen Miehikkälästä.

Muissa kunnissa pelätään, että Kouvola voi päästä tekemään yksin päätöksiä.

– Yhtymävaltuustossa Kouvolan kaupungilla on 58 prosentin äänienemmistö. Jos ottaa suoraviivaisen ja raa’an tulkinnan, niin tämä on Kouvolan konserniyhteisö, eikä ehkä siinä mielessä kuntayhtymä, mitä on tarkoitettu silloin, kun sitä on perustettu, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo Kuntalehdelle.

Etelä-Kymenlaaksossa on pyritty neuvotteluun Kouvolan kanssa, mutta Kouvolan luottamushenkilöjohdon vastauksen mukaan perussopimuksen päivittäminen ei ole ajankohtaista nyt.

Asiasta lausuntonsa antanut hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää muistuttaa, että perussopimuksessa on huomioitava kunnallinen itsehallinto, eikä äänivallan perusteista voi sopia niin, että yksittäisellä kunnalla olisi yhtymävaltuuston päätösvallan käytössä yksipuolinen määräämisvalta.

– Yhtymävaltuuston äänivallan käyttöä määritteleviin perussopimuksen määräyksiin liittyvät mahdolliset perustuslailliset ongelmat aiheuttavat sekä kuntayhtymän jäsenkuntiin että kuntayhtymän päätöksentekoon kohdistuvia oikeusvaikutuksia, Mäenpää toteaa lausunnossaan.

– Kuntayhtymän perussopimusta on kuntayhtymän päätöksenteossa tulkittava ja sovellettava niin, että yksittäisellä kunnalla ei ole määräämisvaltaa yhtymävaltuuston päätöksenteossa, Mäenpää toteaa.

Sirviön mukaan Kymsoten perussopimuksen mahdollisen perustuslaillisen ongelman vuoksi neuvottelu sopimuksen tulkinnasta olisi tarpeen.

– Jos tulevista päätöksistä joku alkaa tehdä valituksia, on korkeimman kädessä, miten niille päätöksille lopulta käy.

Samaa mieltä on Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

– Tämä pitää ehdottomasti selvittää ja ratkaista. Mielestäni peruslähtökohta on että julkisella sektorilla ei ole mitään perustuslain vastaista, Muhonen sanoo.

Se, että Kouvolasta ei ole löytynyt neuvotteluhalukkuutta, herättä ihmetystä Etelä-Kymenlaaksossa.

– Pieni pettymys ja ihmetys täällä on, Sirviö sanoo.

– Yhteistyöhalukkuus on isompi kysymys pohdittavaksi, kuin pelkästään Kymsoten kysymys.

Haminan Hannu Muhosen mielestä ”naapurin kanssa pitäisi aina olla valmis neuvottelemaan”.

– Ja kuitenkin jos on epäilys että joku asia on perustuslain vastaista, virkavastuulla toimivat niin päättäjät kuin viranhaltijat. Siinä mielessä vähän rohkeakin allekirjoitus, että he eivät selvitä perustuslain näkökulmaa.

Muhosen mukaan asia on Haminan kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina 26. elokuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. En vaan tajua tätä. Pykälässähän lukee että ”Yksittäisen kunnan äänimäärä voi olla enintään puolet yhteenlasketus… …äänimäärästä”. Miten Kouvolalla siis voi olla 58%:n osuus??

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*