Joensuun kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa kertoo, että pulkkamäkeä ei unohdeta, vaikka valaistus vetikin äänestyksessä pitemmän korren. Kuva: Joensuun kaupunki, Tommi Rautio

Joensuulaiset saivat kesäkuussa äänestää, kunnostetaanko Reijolan pulkkamäki vai lisätäänkö Niittylahdenrannan ulkoilureitille valaistusta.

Kaupungin asukkaat tekivät valintansa ja valaistusta rakennetaan jo tänä vuonna.

Työssään asukkaiden kuulemista kehittävä kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa kertoo, että kyselyyn saatiin 659 vastausta.

– Ulkoilureitin valaistusta kannatti 61 prosenttia vastanneista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kilpailu kahden vaihtoehdon välillä oli siis tiukka, ainakin, jos sitä vertaa edelliseen kertaan, kun kaupunki esitti vastaavalla tavalla vaihtoehdot asukkailleen.

– Kysyttiin, että halutaanko koirapuisto vai kunnostetaanko uimaranta. Uimaranta voitti, sille annettiin yli 90 prosenttia äänistä.

Sopeutustoimet puheenaiheena

Jotta ihmiset aktivoituvat vaikuttamaan, niin lähtökohtaisesti kysymyksien kannattaa olla lyhyitä ja selkeitä.

Asian on hyvä olla myös mahdollisimman konkreettinen, jotta on jo mielessään helppo kuvitella, miltä äänestyksen tulos voi näyttää.

– Osallistumiseen voi olla isompi kynnys, jos puhutaan monimutkaisemmista asioista.

– Aina tämä ei toki pidä paikkaansa. Tänä keväänä joensuulaiset ovat osallistuneet todella aktiivisesti keskusteluun kaupungin talouden sopeutustoimista.

Kysynnän mukaan

Kysymykseen pulkkamäen ja valaistuksen välillä oli nopeaa vastata. Kysymys nousi esiin asukkaiden keskuudesta ja kaupunki tarttui siihen osallistavalla tavalla.

Alun perin Joensuun kaupungin investointiohjelmassa oli rahavaraus Niittylahdenrannan ulkoilualueen valaistuksen rakentamiselle.

Reijolan ja lähiseudun asukkaat nostivat kaupungin yhteiseksi asiaksi sen, että tulisiko Reijolan pulkkamäkeä (Mulonmäki) kunnostaa saman tien. Tähän pohdintaan kaupunki tarttui.

– Halusimme kyselyn avulla selvittää, onko Niittylahdenrannan ulkoilualueen valaistukselle aito tarve, vai voisiko rahan käyttää Mulonmäen muotoiluun.

Hyviä kehitysehdotuksia

Nyt rahaa ei käytetä Mulonmäen muotoiluun, mutta kyselynkin kautta se on saanut yhä enemmän sijaa ihmisten ajatuksissa ja pulkkamäki on sitäkin kautta edelleen kaupungin näköpiirissä.

Pulkkamäen tai valaistuksen valitsemisen lisäksi vastaajilla oli kyselyn yhteydessä mahdollisuus kertoa vapaasti asiasta, josta halusi kertoa kaupungin suuntaan.

– Siellä oli hyviä huomioita.

Esimerkiksi pulkkamäen suhteen kaikki eivät kaivanneet mäen yläpäähän suunnitelmissa ollutta tulisijapaikkaa tai istuskelualuetta.

– Vastattiin, että pelkkä mäen kunnostus riittäisi.

Joensuun kaupungissa on tehty monialaista yhteistyötä asukkaiden kuulemisen ja osallistamisen kehittämiseksi.

Kokemusten ja onnistumisten kautta asioita on saatu eteenpäin ja vahvemmalle pohjalle, Koskeli-Ratamaa jatkaa.

– Joensuun vahvuutena on toimiva yhteistyö viestinnän, osallisuustiimin ja eri toimialojen asiantuntijoiden välillä. Meidän yhdessä tekemisen mallia on ihailtu muissakin kaupungeissa ja siitä on tullut kyselyjä ympäri Suomea.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*