Kuva: Kuopion kaupunki/Vicente Serra
Yksi viime vuosien aluepoliittisista väännöistä liittyy yritykseen siirtää Fimean toimintoja Helsingistä Kuopioon. Kuvassa Kuopion kaupungintalo.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., pyytää valtiovarainministeriöiltä (VM) hallinnonaloittain arviota niistä työtehtävistä, joita voitaisiin tulevalla vuosikymmenellä tehdä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Vuodesta 2002 lähtien voimassa ollut alueellistamislainsäädäntö ja -periaatteet toimivat hyvin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Silloin tehtiin päätökset yli 4 000 valtion työpaikan alueellistamisesta. Tällä vuosikymmenellä on ollut hiljaista ja hallitukset eivät ole asettaneet numeraalisia tavoitteita alueellistamiselle, Vehviläinen sanoo VM:n tiedotteessa

Vehviläinen toivoo uudenlaista, rohkeampaa ajattelua aluepolitiikkaan ja alueellistamiseen.

Tulevalla vuosikymmenellä valtion laitosten ja yksiköiden pääkaupungista alueille siirtämisen rinnalle ja ohitse on nostettava enemmänkin paikkariippumattoman työnteon mahdollisuudet, ministeri linjaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Työn muutos ja digitalisaatio mahdollistavat, että monilla hallinnonaloilla tehdään sellaisia työtehtäviä, jotka voitaisiin kokonaan tai osin tehdä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tarvitsemme tarkempaa arviota hallinnonaloittain vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen päätöksenteon pohjaksi.

Viime vuonna Vehviläinen kutsui uuden alueellistamispolitiikan selvityshenkilöiksi valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Selvityshenkilöt tekevät selvitystyöhön pohjautuen ehdotuksia alueellistamisen toimintatapojen ja lainsäädännön uudistamiseksi. Selvityshenkilöt luovuttavat raporttinsa toimenpide-ehdotuksineen 12.2.2019.

– Valtion alueellista toimintaa ja läsnäoloa tarvitaan jatkossakin, mutta sitä on toteutettava uusilla tavoilla. Tähän työn murros, digitalisaatio ja paikkariippumattomuus antavat mahdollisuuksia, kun niihin tartutaan tavoitteellisesti. Toisaalta alueiden, kaupunkien tai kuntien menestys ei voi perustua valtion työpaikkoihin, mutta niiden merkitystä ei voi myöskään unohtaa, Timo Reina sanoo.

Lue myös:

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava: Virastojen sijoittelusta keskustelu vanhanaikaista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*