Kuntaliitos on tarkoitus käsitellä Kyyjärven ja Karstulan valtuustoissa toukokuussa. Kuva: Pixabay

Kyyjärven ja Karstulan kuntaliitosselvitys otti ensimmäiset askelensa keskiviikkona johtoryhmien ensimmäisillä kokoontumisilla.

Molemmat kunnat olivat mukana yrityksessä yhdistää neljä keskisuomalaista kuntaa – Kyyjärvi, Karstula, Kivijärvi ja Kannonkoski – uudeksi Suomenselän kunnaksi. Yritys kaatui Kannonkosken vastustukseen helmikuussa.

Liitosselvitysten taustalla on Kyyjärven ajautuminen kriisikunnaksi valokuitulaskujen vuoksi.

Suomenselän jäätyä toteuduttua kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä päätti kuntien ja ministeriön kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, että selvitystä jatketaan Kyyjärven ja Karstulan kuntien kesken.

Päivitetty yhdistymissopimus hyväksyttiin kuntien ohjausryhmissä keskiviikkona.

Tavoitteena on, että yhdistymisessä Kyyjärven kunta lakkaa ja yhdistyy Karstulan kuntaan vuoden 2022 alussa. Yhdistyneen kunnan nimi on Karstulan kunta ja vaakuna on Karstulan kunnan vaakuna. Yhdistyneen kunnan kunnanjohtajana aloittaa Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen, Karstulan kunnanjohtaja Pekka Kanervio aloittaa kehitysjohtajana.

Kuntaliitos on tarkoitus käsitellä kuntien valtuustoissa 17. toukokuuta. Päätös tehtäisiin siis nykyisillä valtuustoilla ennen kuntavaaleja, joissa molemmissa kunnissa valittaisiin normaaliin tapaan valtuusto kummankin nykyisen kunnan alueelta. Kummankin kunnan omat toimielimet valitaan nykyiseen tapaan vuoden 2021 loppuun saakka.

Ensi vuonna aloittavan yhdistymisvaltuuston koko olisi 37 valtuutettua. Se muodostettaisiin 1.9.2021 kuntien valtuutetuista suhteellisen äänimäärän mukaan siten, että Karstulasta tulee 23 jäsentä ja Kyyjärveltä 14.

-Vain Kyyjärvellä pieneni yhdellä henkilöllä. Karstula sai pitää niin ison valtuuston kuin nyt on. Tämä yhteisvaltuusto on aika mammutti, haastaa jo tilojen löytämisen kannalta, Pelkonen kuvailee.

Pelkosen mukaan päättäjien keskuudessa on ollut hyvä yhteisymmärrys liitoksen ehdoista.

Jos liitos toteutuu, yhdistyneen kunnan kunnanjohtajuutta Pelkonen odottaa mielenkiinnolla. Karstula on tuttu paikka.

-Siellä on elinkeinoyhtiö, mitä Kyyjärvellä taas ei ole ollut. Pienessä kunnassa johtoryhmän jäsenet joutuvat olemaan aika monikärkiohjuksia. Siinä mielessä tämä helpottaa resursseja, että pystyisi keskittymään enemmän siihen oleelliseen.

-Kyyjärvi ja Karstula ovat hyvin samanlaisia kuntia elinkeinopoliittisesti. Molemmissa on vahva työpaikkaomavaraisuus, yli 100 prosenttia. Tehdään jo tällä hetkellä paljon yhteistyötä.

Kyyjärven ja Karstulan yhteinen kuntalaiskuulemistilaisuus pidetään perjantaina 26.3.2021. Kunnanhallitukset käsittelevät kuntaliitospykälän maanantaina 10.5.2021 ja kunnanvaltuustot maanantaina 17.5.2021.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä