Muutosjohtajat vaativat liikkumavaraa maakuntauudistuksen toteutuksessa. (Kuva: Pixabay)

Maakuntauudistuksen muutosjohtajat muistuttavat, että maakunnat ovat hyvin erilaisia ja erilaisessa valmistelutilanteessa, sanoo muutosjohtajien puheenjohtaja, Etelä-Karjalan Aija Tuimala. Siksi muutoksen hallittu toteuttaminen koko maassa on varmistettava.

Muutosjohtajat ovat hänen mukaansa tunnistaneet uudistuksen toimeenpanon ja tavoitteiden saavuttamisen riskit, joista suurin on maakuntien toteutusvapauden liian tarkka rajaaminen.

Muutosjohtajat ovat olleet koolla suunnittelemassa työtään ja jakamassa kokemuksiaan maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanosta.

Liikkumavaraa tarvitaan

Omassa kokoluokassaan oleva Uusimaa on huolissaan muun muassa asiakassetelien laajasta käyttöönotosta kertaluontoisesti sekä sote-keskusten aloittamisajankohdasta.

Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala muistuttaa valtiovallan taholta tulleista huomautuksista, joiden mukaan toteutus ratkaisee onnistumisen.

– Silloin pitää myös jättää liikkumavaraa erilaisille toteutusvaihtoehdoille, hän huomauttaa.

Maakuntauudistuksen muutosjohtajien mielestä uudistuksen toteutumista ei saa vaarantaa, mutta siihen liittyvät riskit tulee tunnistaa ja hallita.

– Sote-muutosjohtajien mukaan uudistus tulee saada etenemään, mutta maakuntien ja muutosjohtajien näkemyksiä tulee kuunnella, sanoo sote-muutosjohtajien puheenjohtaja, Pohjanmaan Marina Kinnunen.

Tuimala kiistää kapinaliikkeen

Viime viikolla muutosjohtajat ja maakuntajohtajat lähettivät valtiovarainministeriöön muistion maakuntien tulevasta ICT- rakenteesta.

Tuimala kiistää, että kyseessä olisi mikään kapinaliike, kuten Kuntalehti uutisessaan katsoi.

– Sisältöä on jo toista kuukautta hyvässä yhteishengessä käsitelty. Asioiden yhteinen käsittely on usein selkeämpää, kun sisältö on kirjatussa muodossa.

– Muistiolla halutaan edistää toteuttamiskelpoisen ratkaisun syntyä. Niin yhteinen maali kehittämistyölle kuin valtakunnallista yhdenmukaistusta tietojärjestelmiin tarvitaan. Tämä tehostaa toimintaa ja mahdollistaa muun muassa valinnanvapausjärjestelmän johtamisen, Tuimala perustelee.

Muistiossa halutaan korvata lakiesitykseen kirjattu maakuntien velvoite käyttää yhteisen ICT-yhtiön Vimanan palveluja osakassopimuksella. Samoin siinä halutaan, että Vimana toimii valtakunnallisten ICT-palvelujen toteuttajana. Erityisesti muutoksen alkuvaiheessa Vimana voi toimia myös kokoajana valtiolta maakunnille tulevien tehtävien ICT-palveluissa. Sote-ICT:n kehitystyö on suunniteltu SoteDigi Oy:n tehtäväksi.

Vimana on valtion keskitettyjä ICT-palveluja varten perustama yhtiö, jonka osakkaiksi maakuntien on määrä myöhemmin tulla.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä