kuva: Oulun kaupunki

Oulun kaupunginhallitus on asettanut raameja ensi helmikuussa käynnistettävälle Mun Oulu -sivustolle.

– Kaupungin media ei voi olla täysin riippumaton. Idea on kuitenkin hyvä, ja näytämme vihreää valoa sen jatkokehittelylle. Kaupunki tarvitsee uudenlaista viestintää, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaana Isohätälä, vihr., sanoo.

Uuden verkkomedian idea tuli julki viime viikolla. Sen takana on viime keväänä viestintäjohtajana aloittanut Mikko Salmi. Kalevan ja Helsingin Sanomien haastatteluissa Salmi on maalaillut kuvaa riippumattomasta, journalistisin periaattein toteutetusta sivustosta.

Isohätälä johti kaupunginhallituksen kokousta maanantaina, kun hallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen, kesk., oli konferenssimatkalla Kiinassa. Hallitus keskusteli Mun Oulu-sivustosta kokouksen jälkeen viestintäjohtaja Salmen esittelyn pohjalta.

Jaana Isohätälä

– Kaksi pointtia nousi selvästi esiin. Ensimmäiseksi se, että verkkolehti ei voi olla täysin riippumaton. Se on Oulun oma lehti, ja sen näkökulma on Oulun. Toisaalta se ei olla yksin kehuva lehti, vaan sen pitää olla aito. Sen pitää pyrkiä journalistiseen otteeseen, ymmärtää asioita ja kuulla kuntalaisten kokemuksia kriittisyyttä unohtamatta.

Isohätälän mukaan kuntalaisen ääni on saatava kuuluviin viestinnässä.

– Kaupunki viestintä on vielä tiedottavaa. Se ei kerro riittävästi kaupunkiyhteisön tuntemuksista eikä ole vielä tarpeeksi monikanavaista. Digitaalista mediaa ei ole vielä riittävästi hyödynnetty.

– Kiiltokuvamaista julkikuvan kohentamista kaupunki ei kaipaa, vaan yhteisöllisyyden korostamista.

Kaupallisen median puolelta on nostettu esiin huoli siitä, että kaupunki tunkeutuu kaupallisen median kentälle ja syö sen toimintaedelletyksiä.

– En näe tässä ongelmaa. Kaupungin median tehtävänä on tehdä kaupunkia ja sen palveluita tutuksi kuntalaisille, ja kaupallinen media tuottaa riippumattomien periaattein uutisia. Niillä on omat roolinsa, ja ne tukevat toisiaan, Isohätälä sanoo.

Isohätälän mukaan Mun Oulu -verkkomedian käynnistämistä voidaan aivan hyvin lähteä valmistelemaan.

– Sehän ei tarvitse uusia resursseja, vaan on nykyisten uudelleen suuntaamista. Sitten aikanaan arvioidaan, onko se löytänyt paikkansa ja saavuttaako se kuntalaiset.

Mikko Salmi: Valmistelu jatkuu

Viestintäjohtaja Mikko Salmi kertoo, että kaupunginhallituksen kanssa käydyn keskustelun perusteella hankkeen valmistelu jatkuu muuten ennallaan, mutta Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenyyttä kaupungin media ei tavoittele.

– Joka tapauksessa Mun Oulu noudattaa hyvää journalistista tapaa. Valmistelu jatkuu, ja medialle nimetään päätoimittaja viimeistään loppuvuodesta.

– Ja kuten Jaana Isohätälä sanoo, yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että kaupunki tarvitsee uudenlaista viestintää.

Salmi kertoo osanneensa odottaa, että julkisen toimijan astuminen journalismin kentälle aiheuttaa keskustelua.

– Sitä en osannut aavistaa, että se herättää näin kiivaita puheenvuoroja. Toisaalta tiedän, että  lukuisat kaupungit ja muut julkiset toimijat pohtivat suhdettaan journalismiin samalla tavoin kuin me. Se aika on ohi, että ensin kaupunki tiedottaa ja sitten odottaa, mitä tiedotteista suvaitaan julkisuuteen poimia.

EDIT: Mikko Salmen kommentit lisätty 4.9. klo 18.40.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Journalistin ohjeisiin voi sitoutua ja niiden mukaan voi toimia, vaikka ei olisi Julkisen sanan neuvoston jäsen. Sitoutumisen uskottavuus on tietenkin heikompi tällöin, koska kaupungin uudesta julkaisukanavasta ei voi kannella JSN:lle. Parempi sekin on kuin toiminta ilman minkäänlaista eettistä journalismin ankkuria.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä