Turun piispa Mari Leppänen korostaa luottamuksen merkitystä työyhteisössä. Valiokunnassa hän vastaa myös kysymykseen, onko häntä pyydetty palaamaan kuntapolitiikkaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Johtaja tarvitsee rohkeutta, jotta voi nähdä maailman epävarmuudessa eteenpäin, kestää epävarmuutta ja hallita muiden epävarmuutta, sanoo Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen Valiokunta-podcastin uusimmassa jaksossa.

-Että kykenee näkemään pidemmälle ja näkemään ja johtamaan kokonaisuuksia ja vielä tekemään sen vuorovaikutuksessa, ettei erehdy luulemaan itsestään liikoja, Leppänen viittaa rohkeuden tarpeellisuuteen.

Yksi piispan tehtävistä on yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen, ja Mari Leppänen on mm. kolumneissaan ottanut kantaa niin sukupuolten tasa-arvoon ja seksuaalivähemmistöjen asemaan kirkossa kuin ilmastokriisiin.

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry palkitsi kesällä piispa Leppäsen Vuoden johtajana. Hän muistuttaa, että ei pystyisi tekemään asioita joita nyt tekee esimerkiksi tasa-arvon edistäjänä, jos edeltäjät eivät olisi edistäneet samoja asioita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Koen, että kirkon johtajan liityn ketjuun, ja samaan aikaan teen työtä vuorovaikutuksessa niiden ihmisten kanssa, jotka tekevät työtä ruohonjuuressa.

Kipeät ratkaisut voivat opettaa

Mari Leppänen on ensimmäinen nainen Turun arkkihiippakunnan piispana ja ensimmäinen pappisvihkimyksen saanut vanhoillislestadiolaisuuden piirissä kasvanut nainen.

Papiksi ryhtyminen oli kipeä ratkaisu, sillä lestadiolaisuus oli hyvä kasvualusta, Leppänen sanoo. Pappisvihkimyksen vuoksi Leppänen tiesi joutuvansa lestadiolaisyhteisön ulkopuolelle. Kokemus oli myös opettavainen tavoilla, jotka avautuivat myöhemmin.

-Ei sitä silloin tajunnut, mitä se opettaa johtamisesta tai yhteisöistä tai ihmisestä ylipäätään.

-Nyt ajattelee, että kyllä se varmaan kouli ja kasvatti epävarmuudensietokykyyn ja paineensietokykyyn. Oppi tunnistamaan, mistä asioista pitää pitää kiinni, vaikka aiheutuu konflikti, ja miten se vie kumminkin eteenpäin asioita.

Ihmisten yhdenvertaisuus myös kirkossa on piispa Mari Leppäselle perustavanlaatuinen asia, onpa kyse työn tekemisestä tai toimintaan osallistumisesta. Suhtautuminen esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin vaihtelee merkittävästi seurakunnittain.

-Ei voi olla niin, että mahdollisuudet tehdä työtä eivät ole samanlaiset. On tärkeää, että seurakunnat voitaisiin kokea turvallisiksi työpaikoiksi ja myös osallistumienn seurakunnan toimintaan voitaisiin kokea turvalliseksi.

Demokratian toteutuminen huolettaa

Ennen papiksi ryhtymistä Mari Leppänen vaikutti Liedossa kaksi valtuustokautta keskustalaisena luottamushenkilönä mm. kunnanhallituksessa ja perusturvalautakunnassa. Hän muistuttaa, että äänestäjien käsissä ovat myös kirkon linjaukset esimerkiksi tasa-arvokysymyksiin – jokainen seurakuntalainen voi vaikuttaa äänestämällä seurakuntavaaleissa, jotka järjestetään tänä syksynä.

-Demokratian kuva näkyi myös aluevaaleissa, joissa alle puolet äänesti. Kaikkien ääni ei kuulu.

-Ymmärrän että vaaleja on paljon ja perinteinen luottamustoimi vaatii ajan antamista ja sitoutumista, mutta toivon kovasti että saaataisiin erilaisista taustoista tulevia päättäjiä ja erityisesti että ihmiset äänestäisivät.

Valiokunta on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa, Suplassa ja iTunesissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*