Timo Reinan mielestä maakunnat voisivat hoitaa kasvupalvelutehtävät itse tai yhteisen yhtiön kautta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Suunnitteilla oleva kasvupalveluvirasto on ristiriidassa maakuntien itsehallinnon ajatuksen kanssa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo.

Uuteen kasvupalvelulakiin suunnitellaan työ- ja elinkeinoministeriön alaista virastoa, joka hoitaisi joitakin aluekehitys- ja kasvupalvelutehtäviä, kuten tietojärjestelmä- ja maksatustehtäviä.

Reinan mielestä maakunnat voisivat hoitaa tehtävät itse tai yhteisen Vimana-yhtiön kautta. Uutta valtion virastoa tehtävään ei tarvita.

– On selvää, että virasto ei lähde maakuntien tarpeesta, vaan työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksen intresseistä, Reina sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tehtävien pitäisi olla maakunnilla, jotka voisivat hoitaa ne omien tarpeidensa mukaisesti.

Reina kaipaa myös maakuntien ja kuntien välille suunniteltua enemmän mahdollisuuksia sopia työllisyys- ja kasvupalveluiden järjestämisestä alueella. Kuntaliitto on korostanut samaa lausunnossaan.

Liitto on esittänyt myös, että maakunta voisi siirtää kasvupalveluiden järjestämisvastuun yhdelle tai useammalle kunnalle. Tämän merkitys korostuisi suurimmilla kaupunkiseuduilla.

– Hallituksen esityksen perusteluista ei edelleenkään käy ilmi, miksi tämä mahdollisuus on haluttu nyt jättää käyttämättä, lausunnossa sanotaan.

Lue myös:

Kuntaliiton Sulonen: Maakuntien itsehallinto jää luurangoksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*