Timo Reinan mielestä maakunnat voisivat hoitaa kasvupalvelutehtävät itse tai yhteisen yhtiön kautta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Suunnitteilla oleva kasvupalveluvirasto on ristiriidassa maakuntien itsehallinnon ajatuksen kanssa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo.

Uuteen kasvupalvelulakiin suunnitellaan työ- ja elinkeinoministeriön alaista virastoa, joka hoitaisi joitakin aluekehitys- ja kasvupalvelutehtäviä, kuten tietojärjestelmä- ja maksatustehtäviä.

Reinan mielestä maakunnat voisivat hoitaa tehtävät itse tai yhteisen Vimana-yhtiön kautta. Uutta valtion virastoa tehtävään ei tarvita.

– On selvää, että virasto ei lähde maakuntien tarpeesta, vaan työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksen intresseistä, Reina sanoo.

– Tehtävien pitäisi olla maakunnilla, jotka voisivat hoitaa ne omien tarpeidensa mukaisesti.

Reina kaipaa myös maakuntien ja kuntien välille suunniteltua enemmän mahdollisuuksia sopia työllisyys- ja kasvupalveluiden järjestämisestä alueella. Kuntaliitto on korostanut samaa lausunnossaan.

Liitto on esittänyt myös, että maakunta voisi siirtää kasvupalveluiden järjestämisvastuun yhdelle tai useammalle kunnalle. Tämän merkitys korostuisi suurimmilla kaupunkiseuduilla.

– Hallituksen esityksen perusteluista ei edelleenkään käy ilmi, miksi tämä mahdollisuus on haluttu nyt jättää käyttämättä, lausunnossa sanotaan.

Lue myös:

Kuntaliiton Sulonen: Maakuntien itsehallinto jää luurangoksi

Avatar
Milka Valtanen
toimitus@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*