Vierailu Ukrainassa oli tärkeä ja samalla se oli henkisesti raskas, Niina Ratilainen (kuvassa etualalla) myöntää. Turun kaupunginvaltuutettu (vihr.) tapasi ihmisiä, jotka rakensivat määrätietoisesti tulevaisuuttaan, vaikka he olivat kokeneet sodan kauhuja.

Vihreiden ryhmän puheenjohtajana EU:n alueiden komiteassa toimiva Niina Ratilainen osallistui kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen, joka järjestettiin Ukrainan presidentin, Volodymyr Zelenskyin, aloitteesta Kiovassa.

EU:n alueiden komitea tutustui paikkoihin ja ihmisiin, jotka eivät ole olleet entisellään sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kokoukseen oli kutsuttu ukrainalaiskaupunkien lisäksi joukko eurooppalaisia kaupunkeja, jotka ovat aktiivisesti tukeneet Ukrainaa viimeisen vuoden aikana. Mukana Suomesta oli edustajia Turun, Lahden ja Tampereen kaupungeista.

Huippukokouksen teemana oli kestävä jälleenrakennus ja yhteistyö.

Tiistaina alkanut vierailu oli tärkeä ja samalla se oli henkisesti raskas, Niina Ratilainen myönsi torstai-iltana Ukrainassa.

– Olin kertonut matkasta etukäteen vain pomolle ja puolisolle, kukaan muu läheisistäni ei tiennyt tästä.

Yöllä oli mentävä väestönsuojaan

Huippukokoukseen osallistuivat torstaina muiden muassa Ukrainan presidentti Zelenskyi ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Huippukokoukseen osallistuneiden turvallisuusasiat oli varmistettu monella eri tasolla.

EU:n alueiden komitea piti huolta Ratilaisen turvallisuudesta.

Vierailua Kiovaan valmisteltiin yhteistyössä Ukrainan Suomen suurlähetystön kanssa. Myös ulkoministeriön Itä-Euroopan osastoa ja Suomen Ukrainan suurlähetystöä konsultoitiin ennen osallistumispäätöstä.

Niina Ratilainen koki paikan päällä Ukrainassa, miten on toimittava, kun on uhkaa ilmassa.

– Yöllä oli ilmahälytys. Jouduimme menemään väestönsuojaan.

Sairaita hoidetaan

Tavanomaista arkeakin Turun kaupunginvaltuutettu (vihr.) ehti nähdä kolmipäiväisen vierailun aikana Ukrainassa. Esimerkiksi Kiovassa kahvilat ovat auki ja ihmiset yrittävät elää mahdollisimman normaalia arkea, Ratilainen jatkaa.

Venäjä hyökkäsi reilu vuosi sitten Ukrainaan ja sota jatkuu edelleen.

– Olemme kiertäneet kaupungeissa ja kylissä, jotka ovat olleet jossain vaiheessa Venäjän miehittämiä.

Ratilainen näki ihmisten arkea esimerkiksi Butšassa, joka on Ukrainan Kiovan alueella sijaitseva kaupunki. Se sijaitsee noin 24 kilometriä Kiovan luoteispuolella.

Euroopan komission Suomen-edustuston sivuilla kerrotaan, että huhtikuun 2022 alussa saatiin tietää, että Venäjän sotilasjoukot olivat tappaneet suuren määrän siviilejä Butšan kaupungissa.

Ratilaisen mukaan oli koskettavaa huomata, miten ihmiset rakensivat yhdessä tulevaisuutta siviileihin kohdistuneiden ja raakalaismaisten hirmutekojen jälkeen myös Butšassa.

– Ihmiset ovat haudanneet kuolleita ja hoitavat sairaita, ja asuinrakennuksia on saattanut tuhoutua todella paljon.

– Ja nyt heillä on paljon jälleenrakennussuunnitelmia. He haluavat rakentaa sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Rakennusten esteettömyyteen on haluttu panostaa. Se onkin erityisen tärkeää, kun sodan jäljiltä moni ei pysty liikkumaan ja toimimaan samalla tavalla kuin ennen, Ratilainen lisää.

Apua tarvitaan monella tasolla

Hyvin paljon on jo saatu rakennettua uutta sodan runtelemissa kaupungeissa Ukrainassa, Niina Ratilainen näki.

– Ukrainassa ollaan todella kiitollisia kansainvälisestä rahoituksesta. Julkisuudessa on puhuttu sotilaallisen avustuksen merkityksestä, mutta siinä mukana on tarvittu ja tarvitaan edelleen monenlaista muuta apua.

– Ukrainalaiset ovat myös iloisia siitä, että heidän tilanteestaan on oltu kiinnostuneita Euroopassa, Suomi mukaan lukien.

Jälleenrakentaminen esimerkiksi Kiovassa on edennyt monin paikoin nopeasti. Tästä aiheesta kertoi muiden muassa Kiovan pormestari Vitali Klytško.

– Meillä oli oikein kiinnostavia keskusteluita kuntien asemasta sota-ajan päätöksenteossa.

Se on hyvä tiedostaa, että Ukrainassa on paljon alueita, joissa rakennuksia tuhoutuu ja ihmisiä menehtyy joka päivä, Niina Ratilainen jatkaa.

– Tilanne on Itä-Ukrainassa todella akuutti.

Räjähteiden poistamista

Turun kaupunki julkaisi tiedotteen kuntapäättäjien Ukrainaan kohdistuneesta vierailusta torstai-iltana.

Tiedotteessa Turun pormestari Minna Arve kertoi osallistumisen Zelenskyin koolle kutsumaan huippukokoukseen olleen viesti siitä, että eurooppalaiset kaupungit ovat valmiita seisomaan Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla myös jälleenrakennusvaiheessa.

– Haasteet sodan runtelemissa kaupungeissa ovat myös moninaiset aina vaarallisten aineiden ja räjähtämättömien räjähteiden poistamisesta ympäristöstä, purkujätteen käsittelyyn ja esimerkiksi energia- sekä vedenpuhdistuslaitosten uudelleenrakentamiseen. Tukea tullaan tarvitsemaan vuosien ajan.

Turun kaupunki tiedotti myös, että huippukokoukseen Ukrainassa osallistuivat myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*