Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina alkaa elokuussa selvittää alueellistamispolitiikan uudistamista. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina ja valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen alkavat selvittää alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., nimitti selvityshenkilöt tänään. Selvitys alkaa elokuussa ja kestää ensi vuoden loppuun.

Vehviläisen mukaan yhteiskunnan, valtionhallinnon, työn tekemisen tapojen ja kansalaisten tarpeiden muuttumisen takia on tärkeää arvioida uudelleen myös alueellistamisperiaatteita tuleville vuosikymmenille.

Reina pitää tehtävää mielenkiintoisena.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Valtion toimintojen alueellistamista on tehty laskutavasta riippuen noin 20 vuotta. Sinä aikana niin työelämä, paikkasisoinnaisuus ja digitalisaation mahdollisuudet ovat muuttuneet. Toisaalta hallinnon toimintaperiaatteet ovat uudistuneet ja alueiden kehittymisen dynamiikka on muuttunut.

– Kysymys kuuluu: minkälaista alueellistamisen tulisi olla ja millä periaatteilla sitä pitäisi tehdä uudessa tilanteessa, Reina määrittelee edessä olevaa tehtävää.

Valtion alueellistamislainsäädännön piiriin kuuluvien henkilötyövuosien määrä on laskenut valtavasti ja se pienenee edelleen maakuntauudistuksen myötä, Anna-Kaisa Ikonen muistuttaa.

Vuoden 2017 lopussa valtion henkilöstön määrä oli 71 863 henkilötyövuotta. Hallituksen esittämän maakuntauudistuksen johdosta alueellistamislainsäädännön piiriin kuuluvien henkilötyövuosien määrän odotetaan pienenvän noin 4 500 henkilötyövuodella.

– Lopulta myös alueellistamispolitiikan käytännön kokemuksista voidaan ammentaa sekä hyviä käytäntöjä että huonoja kokemuksia, joista voidaan ottaa oppia. Muutosten myötä on tarpeen päivittää tavoitteita ja käytäntöjä, niin, että nämä tekijät huomioidaan ja alueellistamispolitiikka vastaa ajan uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

– Pääsemme ottamaan kantaa sekä siihen, miten alueellistaminen tulisi tulevaisuudessa nähdä, että siihen, millaista päätöksentekoa sen ympärille tarvitaan, Ikonen näkee.

Alueellistamisasioita eli valtion yksikköjen ja toimintojen sijoittamista pääkaupunkiseudun ulkopuolelle valmistelee valtiovarainministeriön asettama koordinaatioryhmä, joka suositteli viime vuonna alueellistamislainsäädännön uudistamistarpeiden arviointia.

Jo tätä ennen on alueellistamislainsäädännön piiriin kuuluvien henkilötyövuosien määrä eri syistä (mm. tuottavuustoimet, yliopistouudistus, yhtiöittämiset) pienentynyt vuodesta 2006 vuoteen 2017 noin 50 000 henkilöllä.

Alueellistaminen on herättänyt myös kritiikkiä ja vastahankaa. Viime vuonna hallitus muutti lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean alueellistamispäätöstä, jonka oli alun perin tarkoitus siirtää kaikki Fimean virat Kuopioon.

Juttua muokattu klo 17.30: korjattu Anna-Kaisa Ikosen työnimike.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*