Kuva: Ville Miettinen

Valtiovarainministeriö (VM) on pidättänyt 20 syytteessä olevaa Kittilän kunnan luottamushenkilöä luottamustoimista siihen saakka, kunnes luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa.

VM:n mukaan syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimen hoitamisessa oikeudenkäynnin aikana vaarantaa kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden ja tämän vuoksi luottamustoimesta pidättäminen on välttämätöntä. Päätös pannaan täytäntöön välittömästi.

VM käytti siis niin sanotun Lex Kittilän mahdollistamaa keinoa, eli valtion puuttumista hallinnollisissa vaikeuksissa olevan kunnan sisäisiin asioihin yli kunnallisen itsehallinnon periaatteen, historiallisen ensimmäisen kerran.

Lex Kittilän niin ikään mahdollistama ministeriön asettama selvitysryhmä perehtyi Kittilän tilanteeseen talvella ja suositteli nyt toteutettua toimenpidettä kunnan itsensä suorittamana.

Kittilän kunta ei kuitenkaan suositusta noudattanut, ja ministeriö toimi lopulta itse.

VM perusteli päätöstään sillä, että luottamushenkilöille luetut syytteet ovat kuntakentällä poikkeuksellisia ja koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä. Ministeriö muistuttaa, että kyseiset luottamushenkilöt ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä osa vielä virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

”Syytteiden teonkuvauksen mukaan teot olisivat tahallisia ja osittain täyttäisivät myös törkeän rikoksen teonkuvauksen. Teot on tehty luottamustoimessa, ja asianomistajana törkeässä teonkuvauksessa on Kittilän kunta. Viranomaistoimintaan liittyvät syytteet ovat aina oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta vakavia”, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Päätös koskeee syytettyjen toimia Kittilän kunnan luottamuselimissä. Ministeriö katsoi, että henkilöiden luottamustoimesta pidättämisen välttämättömyyttä tukee selvitysryhmän selvitys. Selvityksen mukaan kunnan päätöksenteko on poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä ja kunnan tilanne on vakava. Taustalla on rikosprosessin myötä syntynyt epäluottamus ja sitä seurannut luottamushenkilöiden jakautuminen kahteen leiriin.

Ministeriö katsoi myös, että tavanomaisten esteellisyyssäännösten mukainen menettely ei riitä turvaamaan Kittilän kunnan päätöksenteon uskottavuutta ja luotettavuutta sekä päätöksenteon saattamista lain mukaiseksi.

Eilen Kittilän valtuustossa jatkokaudelle valtuuston puheenjohtajana valittu Aki Nevalainen, vas., ihmettelee ministeriön päätöstä.

– Väheksymättä tilalle tulevia päättäjiä, vaikuttaa siltä että tämä vaikuttaa päätöksentekokykyyn, kun paljon kokemusta lähtee pois. Uskottavuus ei ainakaan parane.

Aiemin aiheesta:

VM ei näe hidastelleensa Lex Kittilän käyttöönotossa – ”hyvä kysymys, onko tämä riittävä toimenpide”

Lisää uutisia aiheesta Lex Kittilä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. kierot päättäjät ei ole kunnan etu

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä