Joensuulainen Timo Vornanen nousi kansanedustajaksi perussuomalaisten listoilta. (Kuva: Pirjo Tuominen, eduskunta)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa muun muassa ampuma-aserikkomuksesta epäillyn Timo Vornasen ryhmästään. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti asiasta yksimielisesti torstain kokouksessaan ja tiedotti siitä saman tien iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Tiedotustilaisuuden pitivät perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

Vornasen erottamista esitti perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta.

Poliisi epäilee Vornasta myös laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta ampumavälikohtauksessa, joka tapahtui viime viikolla ravintolaillan päätteeksi Helsingin keskustassa. Poliisi epäilee Vornasen osoittaneen aseella kahta henkilöä päin ja ampuneen laukauksen maahan. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Vornasella on lupa kantamaansa pienikaliiberiseen pistooliin, jolla ampuminen tapahtui.

54-vuotias Vornanen on myös Joensuun kaupunginvaltuuston jäsen ja siviiliammatiltaan poliisi.

Asiattomasta käytöksestä sisäinen tutkinta

Ilta-Sanomat kertoi torstaina, että Itä-Suomen poliisi aloittaa sisäisen selvityksen Vornasen aiemmasta väitetystä epäasiallisesta käytöksestä poliisina. Vornanen on vanhempi konstaapeli Itä-Suomen poliisilaitoksella Joensuussa, mistä hän on virkavapaalla kansanedustajatöidensä vuoksi.

Ilta-Sanomien mukaan Vornasen käytöstä poliisina on tutkittu aiemminkin.

Toukokuussa 2016 hän sai kirjallisen huomautuksen epäasiallisesta käytöksestä poliisilaitoksen kenttäryhmän illanvietossa heinäkuussa 2015.

Lisäksi Vornanen on ollut kolmesti haastettuna käräjille pahoinpitelystä syytettynä 2000-luvulla. Hän ei ole saanut näistä tapauksista tuomioita.

Lainvoimainen tuomio vaaditaan eduskunnasta erottamiseen

Vornanen ei ole kiistänyt viime perjantaiyön tapahtumia, mutta ei ole juuri kommentoinut niitä medialle. Savon Sanomille ja Karjalaiselle hän lähetti tiedotteen tiistaina ja kertoi muun muassa aseluvastaan.

Vornanen on tällä hetkellä sairauslomalla.

Vornasen mahdollisesta erottamisesta puolueesta päättää perussuomalaisten puoluehallitus, jota johtaa puolueen puheenjohtaja Riikka Purra. Purra kertoi, että puoluehallituksen kokousten aikataulut ja sisällöt eivät ole julkista tietoa.

Eduskuntaryhmästä tai puolueesta erottaminen ei tarkoita kansanedustajuuden automaattista loppumista. Edustaja voi jatkaa yhden hengen eduskuntaryhmässä toimien.

Kansanedustajaa ei voi erottaa eduskunnasta rikoksen vuoksi ilman lainvoimaista tuomiota. Edustajatoimen olennainen ja toistuva laiminlyönti on ei-rikosoikeudellinen erottamisperuste. Kansanedustaja voi kuitenkin pyytää eroa, ja eduskunta voi tällöin myöntää eron.

Myöskään kaupunginvaltuutetun tehtävästä henkilöä ei voida erottaa luottamustoimien ulkopuolisen rikosepäilyn vuoksi. Valtuustolla ei ole toimivaltaa luottamushenkilön asemaan ennen kuin syyte on nostettu. Tutkinnan aikana toimenpiteisiin ei voi ryhtyä.

Mutta kun syyte nostetaan, valtuusto voi pidättää henkilön toimestaan oikeudenkäynnin ajaksi, jos luottamushenkilö on asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla.

Jos henkilö tuomitaan vähintään kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen, hänet voidaan erottaa, mutta näin ei ole pakko toimia.

Helsingin poliisi arvioi maanantaina, että ampumatapauksen esitutkinta valmistuu touko–kesäkuussa.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*