Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Timo Vornanen on liitetty rikoksiin, joita Helgingin poliisi tutkii. Poliisimies, joka kuljeskelee pyssy taskussa, ei herätä luottamusta, sanoo Joensuun kaupunginvaltuuston perussuomalaisten valtuustryhmän puheenjohtaja Jussi Wihonen. Kuva: Soila Puurtinen

Joensuun kaupunginvaltuuston perussuomalaisten valtuustoryhmä käsitteli jäsenenensä Timo Vornasen tilannetta maanantaina valtuuston kokouksen yhteydessä, kertoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Jussi Wihonen Kuntalehdelle.

Vornanen on usean päivän ajan yhdistetty Helsingissä viime viikolla tapahtuneeseen välikohtaukseen, jossa käytettiin käsiasetta julkisella paikalla. Helsingin poliisi tiedotti maanantai-iltana, että se epäilee, että 54-vuotias mies osoitti aseella kahta henkilöä päin ja ampui laukauksen maahan ravintola Ihkun edessä. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

– Poliisi ei voi vahvistaa epäillyn henkilöllisyyttä esitutkintalain perusteella, poliisin tiedotteessa todettiin.

– Miestä epäillään tällä hetkellä vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Heti tapahtumien jälkeen rikosnimikkeinä olivat törkeän pahoinpitelyn yritys, laiton uhkaus ja ampuma-aserikos, poliisi tiedotti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Tiistaina Vornanen kertoi Savon Sanomille ja Karjalaiselle, että hän ei kiistä tapahtumia, joihin hänen on sanottu olevan osallisena.

Jussi Wihosen mukaan valtuustoryhmää ohjaa paitsi kuntalaki myös ryhmän omat säännöt.

-Mikäli puolue erottaa perussuomalaisten jäsenyydestä, niin silloin valtuustoryhmän on toimittava vastaavalla tavalla, WIhonen kuvaa sääntöjä.

– Se on automaatio.

Ryhmässä luottamusta ei ole käsitelty. Wihonen sanoo kuitenkin Kuntalehdelle olevansa samoilla linjoilla kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Purra kertoi maanantaina Ilta-Sanomille, että henkilö, joka ”poliisina ja kansanedustajana kulkee aseen kanssa ja ampuu sillä” ei nauti hänen luottamustaan.

– Kaikki täällä ovat äärimmäisen järkyttyneitä. Emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa. Jos on kansanedustaja ja poliisimies, joka kävelee kaupungilla pyssy taskussa… Purran lausunto kertoo kaiken. Ajattelen samalla tavalla.

– Eduskuntaryhmä käsittelee asiaa torstaina. Sitten olemme viisaampia, Wihonen sanoo.

Tiistaina 30.4.2024 Wihosen antamisen kommenttien jälkeen kävi ilmi, että Timo Vornasta esitetään erotettavaksi eduskuntaryhmästä.

Jos luottamushenkilön epäilty rikos tapahtuu luottamustoimen ulkopuolella, toimenpiteisiin tehtävästä erottamiseksi tai pidättämiseksi voidaan kuntalain mukaan ryhtyä vasta, kun syyte on nostettu. Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen esitti Kuntalehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan, että lakia tulisi muuttaa, koska se Vornasen epäillyn tapauksen kaltaisissa tilanteissa on hampaaton.

Lue myös: Näin kuntalaki suhtautuu luottamushenkilöön kohdistuvaan rikosepäilyyn

Muutkin Joensuussa odotetavat

Joensuulainen Vornanen on jäänyt kahden viikon sairauslomalle eduskunnasta eikä ole kommentoinut valtakunnallista kohua lainkaan.

Vornanen valittiin tälle valtuustokaudelle uutena valtuutettuna Joensuun valtuustoon. Hän sai kuntavaaleissa 276 ääntä.

Puoluetoveri Wihosen lisäksi muutkin 77 000 asukkaan kaupungissa ovat odottavalla kannalla. Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen (kesk.) vahvisti maanantaina Kuntalehdelle, että perussuomalaisten kaupunginvaltuuston jäseneen Timo Vornaseen liitettyjä epäilyjä käsiteltiin maanantaina ennen hallituksen kokousta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Joensuun kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Ketonen sanoi Kuntalehdelle yllättyneensä Vornaseen liittyvistä rikosepäilyistä.

– Yllätti täysin. Itselleni täysin odottamaton teko, Ketonen sanoi viitaten ampuma-aserikosepäilyyn.

Myöhemmin maanantai-iltana Jere Nuutinen kertoi Karjalaiselle, ettei Vornasen tapaus topistaiseksi aiheuta toimenpiteitä kaupunginhallituksessa tai -valtuustossa.

Jussi Wihonen kertoo, että kaupunginlakimies avasi niin kaupunginhallitukselle kuin valtuustolle kuntalain pykälää 86, joka koskee rikollista menettelyä luottamustoimen ulkopuolella.

-Siinä on ne askelmerkit, joilla valtuusto voi toimia. Samoin valtuustoryhmä.

Karjalaisen päätoimittaja: Surullista Pohjois-Karjalalle ja Vornaselle

Perussuomalaisten kansanedustajaan Timo Vornaseen liitetty ampumatapaus on surullinen niin Vornasen itsensä kuin koko Pohjois-Karjalan kannalta, kirjoittaa Joensuussa ilmestyvän sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa kolumnissaan, joka on julkaistu tiistain lehdessä.

Joensuulaisen Vornasen mukana ravintolaillanvietossa, jonka yhteydessä rikosten epäillään tapahtuneen, oli mukana muitakin pohjoiskarjalaisia perussuomalaisten edustajia.

-Ei tunnu mukavalta ajatella, pohjoiskarjalaisten yhteinen päivä ja ilta pääkaupungissa johtaa ensin kapakkakahinointiin ja sitten vielä lopulta tilanteen kärjistymiseen joidenkin satunnaisten sivullisten kannalta suoranaiseen hengenvaaraan, Koivumaa kirjoittaa.

Koivumaa muistuttaa, että Joensuu on vastikään ollut surullisissa valtakunnallisissa otsikoissa lastensuojelun tilanteensa takia. Hän viittaa tapaukseen, jossa nelivuotias lapsi kuoli.

-Tämä kaikki kalvaa itsetuntoamme ja alkaa myös järkyttää perusturvallisuuden tunnettamme. Karjalasta kuuluisi kajahtaa aivan toisin kuin tällä tavoin ja onneksi vielä kajahtaakin. Niistä onnistumisista kannattaa nyt kaivaa voimaa, Koivumaa kirjoittaa.

Vaikka Koivumaa pitää nykytiedon valossa mahdottomana, että Vornanen jatkaisi eduskunnassa, hän myös muistuttaa että tapahtumasarja on surullinen myös Vornasen kannalta.

–Myötätuntoa voi silti tuntea. Tuomitsemisessa toista lähimmäisenä voi olla huomattavan paljon avarakatseisempi kuin tuomitsemisessa tätä kansanedustajana tai poliisina.

HS: Riitaa naisten seurassa istumisesta

Helsingin Sanomat uutisoi maanantai-iltana, että Vornaselle oli tullut riitaa ravintolassa toisen miehen kanssa istumisesta samassa pöydässä kahden nuoren naisen kanssa. Riita oli edennyt käsirysyksi, joka oli sovittu. Ravintolan sulkeuduttua osapuolet olivat kohdanneet ravintolan ulkopuolella, ja ampuminen oli tapahtunut siinä yhteydessä.

Tiistaina HS uutisoi, että poliisi on takavarikoinut aseen, jolla Vornasen epäillään ampuneen. Lehden mukaan kyseessä on pienikaliiberinen pistooli, jonka teho ei ole kovin voimakas ja jota käytetään lähinnä itsepuolustustarkoituksessa.

Edustajakollega: ”Vaikea nähdä, että voisi jatkaa”

Vornasen kansanedustajakollega, samasta vaalipiiristä Savo-Karjalasta valittu kokoomuksen Marko Kilpi arveli Ylen haastattelussa, että Vornasen jatkomahdollisuudet kansanedustajana ovat huonot.

– Puhutaan niin isoista asioista luottamuksen ja uskottavuuden näkökulmasta, että on tosi vaikea nähdä, että hän voisi jatkaa edustajana, Kilpi sanoi Ylelle maanantaina.

Myös Vornasen puoluetoveri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi siis ymmärtää, että luottamusta ei ole ja Vornasen jatkomahdollisuudet kansanedustajana voivat olla heikot.

– Henkilö, joka poliisina ja kansanedustajana kulkee aseen kanssa ja ampuu sillä, niin hän ei nauti minun luottamustani, Purra sanoi Ilta-Sanomille.

Kysyttäessä mitä tämä käytännössä tarkoittaa, Purra sanoi että ”se ei tarkoita yhtään mitään” ja muistutti että päätöksiä Vornasen asemasta kansanedustajana perussuomalaisten ryhmässä tekee perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokouksessaan.

Myös maanantai-iltana Ylen A-studiossa vieraillut perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää kieltäytyi ottamasta suoraan kantaa Vornasen asemaan.

– En lähde spekuloimaan tässä kohtaa. Tulemme asiaan suhtautumaan sen vaatimalla vakavuudella ja toimimaan sen mukaisesti, Vuorenpää sanoi ja kertoi että ryhmässä käsitellään asiaa ensimmäisen kerran virallisesti torstaina.

Iltalehti uutisoi maanantaina, että perussuomalaisten ryhmässä Vornasen erottamista niin ryhmästä kuin puolueesta pidetään melko varmana.

Juttua muokattu 30.4.2024 klo 14.40: Lisätty tiedot, että Vornanen ei kiistä tapahtumia ja että Vornasta esitetään erotettavaksi eduskuntaryhmästä. 30.4.2024 klo 15.20 muutettu otsikkoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*