Ilman tietoa ja riittävää rahoitusta ei synny uusia innovaatioita, joita Suomi tulevaisuudessa tarvitsee. (Kuva: Ville Miettinen)

Pelkkä hyvä tahto ja kannustus ei riitä, vaan rahaakin tarvitaan. Uutta ja innovatiivista sote-palvelua ei tyhjästä kehitetä, vaan Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat patistavat yhteisessä kannanotossaan ministeriöitä varmistamaan riittävät voimavarat tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiotoimintaan uusissa maakunnissa.

Maakunnat kiinnittävät huomiota siihen, että eduskunnan käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus velvoittaa uudistamaan ja tehostamaan maakuntien vastuulla olevia palveluja. Tämä ei onnistu ilman tarvittavaa tietoa ja rahoitusta.

-Maakunnan pärjäämisen elinehto on vahvistaa TKI-toimintaa. Asiakkaat odottavat uusia innovatiivisia ja sujuvia palveluja, joiden laatu on ylivertaista kilpailijoihin nähden. Tämä edellyttää ennen kaikkea tutkimuksellista otetta ja tiedolla johtamisen uusia työkaluja kuten tietojen toissijaisen käytön, tekoälyn, alustaratkaisujen ja lohkoketjumenetelmien käyttöönottoa, toteaa Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala.

Tietoa on hyödynnettävä

Maakuntien kannanotossa muistutetaan, että nykyaikaisessa TKI-toiminnassa korostuvat yhteistyö, ketteryys, kokeilut, monitieteisyys, kansainvälisyys ja ekosysteemisyys. Maakuntien edellytyksiä ja kyvykkyyttä toimia ekosysteemisessä innovaatiotoiminnassa ja kilpailullisessa rahoitusympäristössä tulee vahvistaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tutkimuksen ja käytännön kehityksen kannalta keskeisessä asemassa ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoajien tietoaltaat. Altaat sisältävät toimintaa ja tutkimusta hyödyntävää tietoa, ja ne ovat tietoon perustuvan johtamisen kivijalka. Tietoaltaiden rahoituksen turvaaminen auttaa niin maakunta- ja sote-uudistuksen arvioinnissa, kuin tutkimuksen kautta tehtävän palvelujärjestelmän kehittämisessäkin, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Hallituksen mainostamat ketterät kokeilut on syytä kaivaa myös tulevaisuuden maakunnissa esiin.

-Tieteellisen pitkäjänteisen tutkimuksen rinnalla tarvitaan käytännönläheistä, kokeilevaa kehittämistyötä yhdessä asukkaiden kanssa. Kokeilujen suuntaamisessa ja tulosten arvioinnissa tutkimuksella on tärkeä rooli, toteaa puolestaan Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuusjohtaja Petri Räsänen.

Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien ehdotus toimenpiteistä sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi:

1. Business Finlandin innovaatioklusterirahoitusta suunnataan sote-yhteistyöalueille sosiaali- ja terveysalojen innovaatioekosysteemien kehittämiseksi, maailmanluokan innovaatio- ja testausympäristöjen kehittämiseksi, sekä ketterän ja kokeellisen teknologia- ja palvelukehityksen mahdollistamiseksi.

2. Maakuntien yleiskatteellisen rahoituksen ulkopuolista rahoitusta sosiaali- ja terveystieteelliseen koulutukseen ja tutkimustoimintaan kasvatetaan vuosittain 5 prosentilla VTR-rahoituksen nykytasoon verrattuna. Rahoitettavat tutkimusalat ja muut rahoitusehdot määritellään yhteistyössä yhteistyöalueiden kanssa.

3. Business Finlandin muita rahoitusinstrumentteja (ml. kasvumoottorirahoitus) suunnataan sosiaali- ja terveysalan kehittämiseen.

4. Maakuntien, erityisesti yhteistyöalueiden vastuumaakuntien, TKI-johdolle suunnitellaan ja toteutetaan kyvykkyyksiä vahvistava valmennusohjelma työ- ja elinkeinoministeriön rahoituksella.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*