Harvinaissairauksien diagnosointia halutaan nopeuttaa
HUS on mukana pilottihankkeessa, jossa tutkitaan mahdollisuuksia nopeuttaa harvinaissairauksien diagnosointia tekoälyn avulla.
Mitä harvinaisempi sairaus, niin sitä kalliimmaksi hoito tulee. Kun diagnosointi on vaikeaa, potilaan hoitopolku mutkikasta, hoito hidasta sekä tehotonta ja kallista, niin rahaa palaa. Harvinaissairauksiin lasketaan kuuluvan noin 8000 tautia, joita sairastaa elämänsä aikana 6-8 prosenttia suomalaisista.
HUS ja suomalainen startup-yritys Kirontech ovat aloittaneet pilottikokeilun, jossa tekoäly pistetään tunnistamaan harvinaissairauksia ja niiden hoidon hidasteita.
-Me testataan sitä, miten pystymme olemassa olevasta aineistokannasta määrittämään erilaisia potilaiden ja heidän sairauksiensa ”polkuja”. Seulotaan kaavoja, toimintamalleja ja oireita jotka kuuluvat erilaisiin harvinaissairauksiin. Mitä nopeammin asiakkaan yksittäiset oireet saadaan yhdistettyä oikeaan sairauteen, sitä tehokkaampaa hoito on, HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen painottaa.
Hanketta varten on koottu kaikki HUSista saatavissa oleva data harvinaisia sairauksia sairastavien potilaiden hoitopoluista. Graph-analyysin avulla voidaan tutkia eri tekijöiden monimutkaisia vuorovaikutussuhteita.
Kallista lystiä
Jo pelkkä harvinaissairauksien diagnosoinnin nopeutuminen vähentää potilaiden kärsimystä, mutta myös kuntien kassanvartijat pitäisivät siitä. Harvinaissairauden hoito kun on keskimäärin 2,5 kertaa kalliimpaa muihin sairauksiin verrattuna. Harvinaissairauspotilaiden hoidosta koostuu lähes 17 prosenttia HUS:n vuosikustannuksista, vaikka heidän määrä HUS-asiakkaista on vain seitsemän prosenttia.
-Osin kustannukset johtuvat myös siitä, että hoitoketju ja palveluverkko eivät ole optimaalisesti suunniteltuja ja asiakkaalle tulee hirveästi turhaa poukkoilua. Kustannuksia syntyisi paljon vähemmän, jos ymmärtäisimme näiden potilaiden kulkemisen järjestelmän sisällä paremmin, Visa Honkanen arvioi.
Artikkeli aiheesta Sitran sivuilla