Opaskylttejä Malmin sairaalan pihalla
HUSin säästölistalla on ollut mm. Malmin päivystyksen sulkeminen Helsingissä. (Kuva: Ville Miettinen)

HUS-yhtymän talousarvioesitys vuodelle 2023 palautetaan uuteen valmisteluun, HUSin yhtymähallitus päätti asiasta yksimielisesti maanantain kokouksessaan.

Esityslistalla olleet toimenpide-ehdotukset tavoitellun 95 miljoonan euron säästön toteuttamiseksi herättivät runsaasti huomiota, sillä toteutuessaan esitykset muun muassa leikkaisivat merkittävästi sekä tutkimustoimintaa että päivystystoimintaa.

Esitettyinä säästötoimenpiteinä olivat mm. nuorispsykiatrian tutkimusosaston lopettaminen ja geropsykiatrian osastojen yhdistäminen, Helsingissä Malmin sairaalan yhteispäivystyksen lopettaminen ja päivystysoston lakkauttaminen, Lohjan ja Porvoon sairaaloiden yhteispäivystysten lopettaminen, erikoissairaanhoidon päivystysrinkien vähentäminen sekä Raaseporin sairaalan osaston ja päivystyspoliklinikan uudelleenorganisointi yhdessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

HUSin tiedotteen mukaan yhtymähallitus edellyttää, että HUS aloittaa välittömästi jatkoneuvottelut hyvinvointialueiden ja Helsingin kanssa tavoitteena talousarvioraamin tarkistaminen siten, ettei HUSin tarvitsisi toteuttaa kaikkia nyt esitettyjä leikkauksia. Samalla yhtymähallitus sitoutuu löytämään tarvittavat toimenpiteet, jotta vuoden 2023 talousarvioesitys tasapainotetaan nollatulokseen.

Ennen päätöksiä on esitettävä mahdollisten säästötoimenpiteiden kokonaisvaikutukset sekä talouteen että toimintaan, tiedoteessa todetaan.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava, kok., kertoo, että tarkoitus on selvittää säästötoimenpiteiden vaikutuksia aiempaa tarkemmin, esimerikiksi päivystyksen lakkauttamisen vaikutusta koko hyvinvointialuen toimintaan.

Rautavan mukaan säästöpaine osoittaa sote-ratkaisun kelvottomuuden Uudellemaalle.

-Kukaan ei tarkastele Uudenmaan kokonaisuutta. Ongelmat ovat sellaisia, että niitä ei hyvinvointialue yksinään, ei Helsinki yksinään, eikä HUS yksin pysty ratkaisemaan. Jos ajattelee vaikka hoitoketjuja, joka on ykkösongelma koko tällä alueella, niin sehän vaatii kaikkien näiden saumatonta yhteistyötä.

Esityslistalla oli mm. päivystysyksiköiden lopettaminen Lohjalla, Porvoossa ja Helsingin Malmilla.

Rautava myöntää, että ”ehkä nimenomaan siellä [päivystyksessä] niitä [säästöjä] ei pitäisi tehdä”.

-Meillä hallituksessa kuitenkin oleellista on, että päästään nollatulokseen tänä vuonna. Pitää etsiä jotain muuta, mutta ehkä tämä päivystys ei ole oikea kohde. Mutta sitten se vaatii myös lisää rahaa hyvinvointialueille, että pystymme toteuttamaan tämän.

HUS-yhtymään kuuluvat Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava sekä Helsingin kaupunki.

Säästöaikeet ovat herättäneet runsaasti keskustelua.

Esimerkiksi HUSin tutkimusjohtaja Taneli Raivio ihmetteli, miksi HUS aikoo leikata tutkimuksen rahoituksesta 40 prosenttia, kun muusta leikataan 5 prosenttia. Esimerkiksi lastentautien tutkimuksen budjetti olisi laskemassa 1,1 miljoonasta eurosta 280 000 euroon.

-Yliopistollisen sairaalan tasokkaan tutkimus- ja koulutustoiminnan jatkuminen on turvattava riittävällä ja kohdennetulla rahoituksella. Vain siten Helsingin yliopisto ja Hus voivat tarjota tulevaisuudessakin uusimpaan tutkimustietoon perustuvaa hoitoa, tuottaa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää tietoa ja vahvistaa vaurautta tuovaa terveysalan elinkeinotoimintaa, muistuttivat puolestaan Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes professori Risto Renkonen mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Aikakauskirja Duodecimissa kantaa ottaneet emeritusprofessorit ja professorit kritisoivat suorin sanoin yhtymähallituksen toimintaa ilmaistessaan huolensa tutkimuksen kohtalosta.

-Miten käy jatkossa kansainvälisestikin arvostetun kliinisen tutkimuksen, johon se sairaalan strategiankin mukaan kuuluu? Ja miten käy laadukkaan, tutkimukseen perustuvan korkeatasoisen opetuksen, joka tuottaa maamme uudet erityisosaajat?

-Tutkimus on sairaaloiden tuotekehitystä, josta ei saa tinkiä, etenkään vaikeina aikoina, kirjoittajat muistuttavat.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*