Soite aikoo vähentää erikoissairaanhoidon paikkoja ja panostaa perusterveydenhuoltoon. Kuva: Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Soite) aluehallitus istui keskiviikkona 13.3. ylimääräisen kokouksen Soiten vakavan taloustilanteen vuoksi. Hallitus päätti aloittaa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on henkilöstön uudelleen organisoiminen.

– Suurin säästö tulee johtaja-, päällikkö- ja esimiestason uusista toimenkuvista. Meillä vähennetään johtajia siten, että heitä siirretään takaisin aiempiin töihinsä, kertoo vt. hyvinvointialuejohtaja Katja Virta.

Hän kuvailee muutoksia tähän tapaan:

– Jos on ollut aiemmin esimerkiksi vastuualuejohtaja ja osastonhoitaja, niin jatkossa työ jatkuu osastonhoitajana. Eli nyt siirretään ihmisiä takaisin entisiin töihinsä ja palataan perustoimenkuviin. Tavoitteena on, että johtajien määrä vähenee.

Talousongelmat yllättivät alkuvuonna

Soiten talousongelmien taustalla on alkuvuoden väärä arvio tulevasta alijäämästä. Tammikuussa alijäämän kerrottiin olevan 8–10 miljoonan euron luokkaa, helmikuussa luku muuttui 22 miljoonaan.

Virhearvion seurauksena hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi jätti tehtävänsä, kun hallitus päätti järjestää virallisen kuulemisen kaikille toimialajohtajille.

Sittemmin suurin valtuustoryhmä keskusta äänesti epäluottamuksesta hallituksen puheenjohtajaa kohtaan – tältä osin hallituksen tilanne on vielä valtuuston selvitettävänä.

Nyt hallitus yrittää reivata laivan takaisin uomalleen ja saada talouden kuntoon.

– Vähennämme myös erikoissairaanhoidon paikkoja ja panostamme perusterveydenhuoltoon, kertoo Virta.

Säästötavoitteeksi hallitus on asettanut 1-5 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana.

– Mieluiten viiden miljoonan säästöihin pyritään. Lomautuksia ei tarvita, jos näyttää että saavutamme tavoitteemme. Lomautukset jätetään varaventtiiliksi loppuvuoteen, jos säästöt eivät toteudu, kuvailee Virta.

Yt-neuvottelut aloitetaan tulevana maanantaina 18. maaliskuuta. Neuvotteluiden aikana voimassa on rajoitettu rekrytointikielto, jonka ulkopuolella ovat sosiaalityöntekijät, psykologit ja lääkärit.

Teksti: Outi Airola

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Voisiko Katja aloittaa itsestään? Olen aika kauan eri organisaatioissa ollut, mut näin huonoa johtamista en ole nähnyt missään. Lehdestä saa lukea mitä tulevan pitää. Omassa sisäisessä infossa ja ei ollut mitään, mitä esim tässä lukee nyt. Hyvää johtamista?

  2. Mike! Millä perusteella arvioit Katja Virran huonoksi johtajaksi?! Taidetaan olla molemmat Soitessa töissä ja Katjalla on todella vahva työntekijöiden tuki, koska ainut johtaja, joka uskaltanut puuttua ongelmiin ja lähtenyt niitä korjaamaan.

    Ei kannata Minnan kavereiden enää trollailla somessa, koska teitä on enää todella vähän, onneksi!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä