Krista Kiuru puhuu valtioneuvoston linnassa
Krista Kiuru on kiertänyt maakuntia vastaamassa sote-uudiustusta koskeviin kysymyksiin. Kuva hallituksen koronainfosta 19. elokuuta. (Kuva: Laura Kotila /VNK)

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun, sd., mukaan Etelä-Savon ja Itä-Savon alueelle ei tulle mahtumaan kahta päivystävää keskussairaalaa.

Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginjohtajat ilmaisivat perjantaina yhteisen toiveensa, että hallitus mahdollistaisi keskussairaalatoiminnan sote-uudistuksessa niin Savonlinnassa kuin Mikkelissä, jos Itä-Savon sairaanhoitopiiri, johon Savonlinna kuuluu, yhdistetään sote-maakuntajaossa Etelä-Savoon, jonka keskuskaupunki on Mikkeli.

Kiuru puhui sote-kiertueella Mikkelissä perjantaina.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin hallitus linjasi viime viikolla, että Itä-Savo haluaa Pohjois-Savon kanssa samaan sote-maakuntaan sote-uudistuksessa. Tämä ratkaisu on kirjattuna myös hallituksen sote-lakiesitysluonnokseen.

MainosYhtä mahdollinen on Kiurun mukaan se vaihtoehto, että Sosteri liitetään Etelä-Savoon.

Essote, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, esittää Mikkelin keskussairaalaa laajan päivystyksen sairaalaksi. Essoten hallituksen puheenjohtajan Aira Kietäväisen mukaan Essote on kuitenkin yhä valmiudessa neuvottelemaan Sosterin kanssa.

Kiurun mukaan se kuitenkaan ole mahdollista, että Sosterin ja Essoten muodostamaan Etelä-Savon sote-maakuntaan mahtuisi kaksi päivystävää keskussairaalaa.

– Vastaamatta suoraan kyllä tai ei, sanon että tässä pohjassa tätä esitystä ei ole mukana.

– Näen aika mahdottomaksi sen, että samaan aikaan olisi kaksi ympärivuorokautista päivystystä, kaksi keskussairaalaa, joista toinen olisi vielä laajan päivystyksen sairaala. Sille ei vain ole uskottavuutta tässä meidän virkakoneistossa, jotka näitä asioita esittelevät, Kiuru sanoi.

– Poliittiset tahot taas eivät varmaan viimeistä sanaa sano suuntaan tai toiseen. Mutta ymmärrätte, että se ei sovi tähän sapluunaan, mitkä vaihtoehdot meillä on pöydällä.

Kysymys on kuitenkin aika pienestä maakunnasta, Kiuru muistutti.

– Essote tekee minusta hienosti työtä siinä, että teillä on ollut kymmenenkin erikoisalaa kahdestatoista aidosti toimien. Ja se ei ole ollut kaivosta kannettua vettä, vaan se on ollut aidosti virtaavaa vettä, tämän alueen lääkäripäivystykseen pohjaavaa toimintaa. Eli täällä on ollut se henkilökunta saatavilla. Se on ollut erittäin arvostetava juttu.

– En täysin tyrmää tätä, mutta tässä pohjaehdotuksessa sitä ei ole. se on nyt reilua myöntää.

Kiuru totesi Kuntalehdelle jo torstaina, että kaksi vaihtoehtoa Sosterin kuntien sote-suunnaksi ovat kumpikin mahdollisia, ja saman hän toisti eteläsavolaisille. Kiurun mukaan myös pakkoliitos suuntaan tai toiseen on mahdollinen.

-Tässä on selvästi toiveita paremmasta keskussairaalasta, toisaalta siitä, että Savonlinnassa säilyisi keskussairaala. Ja se säilyy vain, jos teillä on riittävästi leikkauksia, ministeri sanoi perjantaina eteläsavolaisille.

Lain kirjoittamisessa ei ole hokkuspokkustemppuja, joilla sairaalan säilyminen voitaisiin taata, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan alueella pitää nyt itse tehdä työtä järkevän ratkaisun syntymiseksi.

– Pystyttekö te tekemään yhteistyötä? Tässä pitää yhdessä maakunta perustaa. Yhdessä pitää rakentaa maakunta, joka pystyy vastaamaan asukkaiden tarpeisiin, Kiuru sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On perustettava yksi Savon maakunta, jossa Etelä- ja Pohjois-Savo yhdistetään. Etelä-Savon väestöennuste ja huoltosuhde ei turvaa palveluja kansalaisille. Maakuntajakoja on katsottava laajemminkin, koska valtio on velkaantunut koronan myötä. Rakeenteellisia uudistuksia on tehtävä mahdollisimman pian.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*