Kuva: Sonja Eloranta
- Kymenlaakson tilanne ei ole hyvä. Meidän pitää pystyä kehittämään asioita eikä käyttää aikaa riitelyyn, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymän perussopimusta ei ole tarpeen muuttaa, vaan maakunnassa pitäisi kääriä ripeästi hihat varsinaisten ongelmien äärellä, sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Toikka on samaa mieltä kuin Kouvolan luottamushenkilöjohto, joka vastasi Kotkan neuvottelupyyntöön sote-kuntayhtymän perussopimuksen tekstimuodon tarkistamisesta toteamalla, että sopimuksen muuttaminen ei ole ajankohtaista.

Kotka ja muut eteläkymenlaaksolaiset kunnat pelkäävät, että sopimuksessa määritelty kuntayhtymävaltuuston äänivallan jakautuminen antaa Kouvolalle liian paljon valtaa. Etelä-Kymenlaaksossa pelätään, että Kouvola pääsee päättämään asioista yksin, ja vielä suurempi huoli on siitä, että asetelmassa voi piillä perustuslaillinen ongelma.

– Kyllä se on edelleen meidän näkemys, Toikka viittaa Kouvolan luottamushenkilöjohdon vastaukseen Kotkalle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Toikka muistuttaa, että perussopimus on vastikään hyväksytty valtuustoissa, meneillään on kuntayhtymän toiminnan käynnistäminen ja palveluverkon päivitys

– Nyt pitäisi keskittyä olennaisempiin asioihin meidän kuntienkin Kymsoten osalta, Toikka sanoo.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen totesivat Kuntalehdelle tiistaina, että hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään näkemys, että perussopimuksessa, joka antaa Kouvolalle 58 prosentin ääniosuuden yhtymävaltuustossa, voi olla perustuslaillinen ongelma.

Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Kotka lähettää Itä-Suomen hallinto-oikeudelle hakemuksen, jossa toivotaan oikeuden linjaavan perussopimuksen äänivaltapykälän tulkinnasta. Haminan, Pyhtään, Miehikkälän ja Virolahden odotetaan tulevan mukaan hakemukseen.

Toikka muistuttaa, että Kymsotea valmisteltiin pitkään ja mukana olivat jäsenkunnat, erikoissairaanhoidon kuntayhtymän Carean viranhaltijat ja jokaisen kunnan johtavat luottamushenkilöt ja kunnanjohtajat osallistuivat ohjausryhmään.

– Sopimusta valmisteltiin siis yhteistyössä. Ehkä siltäkin pohjalta tuntuisi erikoiselta, että heti lähdettäisiin tekemään muutoksia.

Myös Kouvola on kysynyt lainopillista apua, viimeksi entiseltä Kuntaliiton johtavalta lakimieheltä Heikki Harjulalta.

– Hänen näkemyksensä on, että Kymsoten perussopimuksen 7 pykälän äänivaltamääräys ei ole perustuslain vastainen.

Toikka muistuttaa, että Kymenlaaksossa on runsaasti haasteita ilman perussopimuksen pykälästä riiteleyäkin.

– On juuri saatu käynnistettyä maakunnallinen sotekuntayhtymä ja on isot talkoot meneillään, että saadaan sen talous tasapainoon.

Kymsote aloitti vastikään yt-neuvottelut, joissa haetaan peräti 500 henkilötyövuoden edestä säästöjä. Lisäksi palveluverkosta on määrä päättää lähiaikoina.

– Pitäisi pystyä paneutumaan rakenteisiin ja miettimään innovatiivisesti, miten sote-palveluja maakunnassa kehitetään ja tuotetaan mahdollisimman laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Ja silti jaksetaan jauhaa jostain yhden pykälän tulkinnasta.

Toikka korostaa, että Kymsoten perussopimuksessa on säädetty, että yhdelläkään kunnalla ei ole päätösvaltaa yksin tehdä päätöksiä palveluverkkoon eikä tehdä päätöksiä yli 5 miljoonan euron suuruisista investoinneista.

– Kymenlaakson tilanne ei ole hyvä. Meidän pitää pystyä kehittämään asioita eikä käyttää aikaa riitelyyn.

Toikka ei usko, että tilanne vaikuttaa Kymenlaakson kaupunkien yhteistyöhön.

– Esan kanssa meillä toimii tosi hyvin yhteistyö, Toikka viittaa kollegaansa Kotkassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eihän tässä riidellä. Kunhan Kouvola vaan ei suurella virheen kautta tehdyllä äänimäärällään ”sanele”, sillä siltä näyttää esimerkiksi Haminan osalta melkoinen palveluiden saneeraaminen. Sopimuksia sorvattaessa oli esillä se, että kenelläkään kunnallisella yhtiöllä ei ole yli 50 %:n ääniosuutta, mutta jossakin vaiheessa tuo virhe lipsahti sopimuksiin.
    Eikä tuo neuvottelumenettelykään ole ollut asianmukaista, sillä lausuntoja on jouduttu kirjaamaan kiireellä ja kesäloman (heinäkuu) aikana.
    Samoin asianosaisten kuuleminen on usein tullut puun takaa. Irtisanomisia on turhan paljon.
    Esimerkiksi hammashoidossa kuulemista ei ole ollut ollenkaan.
    Samoin luottamushenkilöiden kuuleminen on ollut vajavaista.
    Yhteistyö on sakannut totaalisesti ja hätäistä asioiden eteenpäin viemistä on ollut.

    Kouvola ei ole halukas neuvottelemaan äänimäärän saattamista oikeille raiteille.

    Yhteistyötä olisi sekin, että 30.8.2019 Kymsoten yhtymävaltuusto sopisi kokouksessaan, että nyt ei päätetä mitään, vaan hoidetaan asia kuntoon äänimäärien osalta mahdollisimman nopeasti ja siten päästään kehittämään asioita niin kuin pitääkin perustuslakia kunnioittaen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*