Hallitus antaa periksi ensihoidon järjesteämisessä. Siitä vastaa uudessa esityksessä 18 maakuntaa.

Hallitus on saanut valmiiksi mallinsa sote-uudistuksessa toteutettavaan valinnanvapauteen. Sitä koskeva esitys lähtee lausuntokierrokselle. Samalla hallitus on tehnyt tarpeelliseksi katsomansa muutokset lausuntokierroksella olleisiin sote- ja maakuntauudistusta koskeviin lakiesityksiin. Merkittäviä muutoksia kritiikkiä saaneeseen esitykseen ei ainakaan esittelyn perusteella ole tullut.

Valinnanvapaus toteutetaan varsinaisesti perustasolla. Kansalainen valitsee vuodeksi kerrallaan itselleen peruspalvelujen tuottajan, jolta saa perustason sosiaali- ja terveyspalvelut. Maakunta hyväksyy tuottajat, joita voivat olla julkisen sektorin omistaman lisäksi yksityinen tai kolmannen sektorin toimija.

Pääosa korvauksesta tuottajille maksetaan henkilömäärän mukaan. Viidennes korvauksesta muodostuu kannustusosuudesta. Tuottaja voi olla yksityinen yritys, järjestö tai julkisen sektorin omistama yhtiö.

Lisäksi otetaan käyttöön asiakasseteli, jolla kansalainen voi ostaa palvelut haluamastaan hyväksytystä paikasta. Halutessaan hän voi maksaa itse lisää haluamastaan palvelusta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kolmanneksi tulee henkilökohtaiset budjetit lähinnä vanhuksille ja vammaisille. Julkisen sektorin toimesta määritellään tarve ja sen mukainen budjetti käytettäväksi henkilön omien valintojen mukaan.

Nopea vastaus ja hoitoonpääsy

Hallituksen tiedostustilaisuudessa valmistunutta kokonaisuutta esiteltäessä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., kertasi uudistuksen tavoitteita. Hän nosti esiin tavoitteen, että puhelimeen vastataan ja hoitoon pääsee nykyistä nopeammin. Toiseksi hän mainitsi, että kustannuksia pitää hillitä kolmella miljardilla.

Rehula ei erikseen maininnut alun perin keskustelussa olleita tavoitteita vertikaalista integraatiosta eikä terveydenhuollon tasa-arvon lisäämisestä.

Sisäministeri Paula Risikko, kok., oli erityisen tyytyväinen valinnanvapauden toteutumiseen lakiesityksessä.

Tavoite on, että kaksi kolmannesta sote-menosta on valinnanvapauden piirissä. Aluksi tosin tavoite on neljännes.

Valinnanvapautta on arvioitu kalliiksi. Risikko kuitenkin uskoo, että valinnanvapaus pitkällä aika välillä maksaa itsensä takaisin, kun ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon.

Valinnanvapaus vaihtelee

Valinnanvapauden toteutumista eri puolilla maata on epäilty. Ministerit myönsivät, että eroja maan osien välille tulee, mutta vakuuttivat, että valinnanvapauskin toteutuu.

Valinnanvapaus riippuu viime kädessä palvelutarjonnasta, myönsi Rehula.

Risikko huomautti, että laki on kaikille sama. Joissakin päädytään vähimmäistasolle, mutta uskoo, että valinnanmahdollisuuksista tulee vetovoimatekijä, jota maakunnat käyttävät.

Risikko uskoo, että säästöä tulee myös siitä, että ihmistä ei pompoteta.

Pk-yritysten asemaa turvataan eri tavoin, kertoi Rehula.

Ensinnäkin ne voivat perustaa osuuskuntia, jotka yhdessä muodostavat riittävän kokonaisuuden.

Toiseksi maksuseteli sekä henkilökohtaiset budjetit tarjoavat mahdollisuuden pienyrittäjille saada osuutensa. Lisäksi pienille tuottajille voidaan vaatimuksia keventää.

Hallitus luopuu yhdestä palvelukeskuksesta

Kuntia lausuntokierroksella kaihertaneista valtakunnallisista palvelukeskuksista hallitus luopuu vain hankintoihin keskittyvästä palvelukeskuksesta, kertoi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk. Niitä tulee kuitenkin kolme eli ict-, toimitila sekä talous- ja henkilöstöhallintoa koskevat.

Ensihoidon järjestämisessä tulee muutos alkuperäiseen esitykseen, jossa ensihoito oli tarkoitus järjestää viiden erityisvastuualueen toimesta. Nyt esitetään, että ensihoidosta vastaisivat kahdeksantoista maakuntaa.

Monien kuntien halusta tuottaa edelleen sote-palveluja ei ministerien esittelyssä sanottu mitään. Ei myöskään monia hiertäneestä maakunnille määrättävästä yhtiöittämispakosta palveluja tuotettaessa.

Sen sijaan kovasti vastustusta herättänyt verokattoa hallitus onva valmislyhentömään kahdella vuodella eli se päättyisi 2019.

Opiskelijoitten terveydenhuoltoa koskevia säädöksiä muotoillaan siten, että kaikki korkeakouluopiskelijat pääsevät osallisiksi YHTS-palveluista. Opiskelijoille turvataan silti valinnanvapaus.

Perustuslakiongelmat eivät esillä

Ounasteltuihin perustuslakiongelmiin esittelyssä ei viitattu sanallakaan. Uudistuksessa on nähty ainakin kaksi kriittistä pistettä maakuntien kannalta. Perustuslain mukaan niiden pitäisi olla itsehallinnollisia, mutta on pohdittu, voiko maakunta olla itsehallinnollinen, jos ensinnäkin sillä ei ole verotusoikeutta ja toiseksi jos se on kovin tiukassa valtion ohjauksessa. Lausunnolla olleen esityksen mukaan valtio ohjaa maakuntia joidenkin arvioiden mukaan enemmän kuin kuntia tai valtion omia virastoja.

Hallituksen materiaaleihin voi tutustua täällä.

Kuntaliiton kannanotosta täällä

Edit: Lisätty linkit uudistuksen verkkosivulle ja Kuntaliiton kannanottoon klo 22.42

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*