Sirpa Paatero avasi talous- ja rahoitusfoorumin. (Arkistokuva: Henri Salonen)

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero veisi sote-uudistuksen peruselementin, valinnanvapauslain, EU:n notifioitavaksi.

Paatero muistutti puheessaan Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa, että lakiesityksen notifiointi EU:n komissiolle on ainoa tapa saada oikeusvarmuus lakiesitykselle, johon liittyy valtiontuki- ja kilpailuoikeudellisia ongelmia myös korkeimman hallinto-oikeuden mukaan.

– Kun eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi että sote-keskukset eivät voi olla yhtiöitä, ne käytännössä tässä uudessakin versiossa ovat sitä, Paatero sanoi.

Hallitus on tehnyt linjauksen, että EU-käsittelyä ei tarvita. Aiemmin tammikuussa Paateron puoluetoveri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Kuntalehdelle, että valinnanvapaus pitäisi käyttää EU:ssa.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg myönsi viime viikolla Kuntalehdelle, että EU-notifiointi olisi ainoa keino täyden oikeusvarmuuden saamiseksi. Hän kuitenkin arveli, että tähän menisi vuosia.

Niin ministeriöiden virkamiehet kuin hallitus ovat myöntäneet mahdolliset riskit, mutta hallituksen mukaan mahdolliset viilaukset lakiin tehdään jälkeenpäin tarvittaessa.

– Tällaista harjoitusta ei ole helppo korjata jälkikäteen, siksi valmisteluun pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, Paatero sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä