Kuva: Ville Miettinen
Sairaanhoitopiireissä uskotaan, että palveluseteliyhteistyö ostopalvelupsykoterapiassa voi myös parantaa psykoterapian vaikuttavuutta, kun saadaan lisää tietoa siitä, millaiset hoidot, menetelmät ja terapiat sopivat eri tilanteisiin ja eri potilaille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsingin kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY), Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri (EKSOTE) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelevat yhdessä palvelusetelimenettelyn käyttöönottoa ostopalvelupsykoterapioiden hankinnassa. Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään helpottamaan ulkoiseen psykoterapiaan hakeutumista.

HUSin tiedotteen mukaan tarkoitus on, että kukin alue vastaa omista hankinnoistaan ja arvioi oman psykoterapian hankinnan tarpeen, mutta yhteisellä suunnittelulla pyritään psykoterapian hankintojen yhtenäisiin menettelyihin ja takamaan hoidon kohteena oleville potilaille mahdollisimman hyvä hoidon osuvuus ja laatu.

Tavanomaiseen ostopalvelukilpailutukseen verrattuna palvelusetelimenettely on joustavampi palveluntuottajien (psykoterapeuttien), palvelun hankkijan (sairaanhoidon järjestäjä) ja potilaan kannalta.

– Psykoterapeutit voivat liittyä palveluntuottajiksi haluamassaan tahdissa jatkuvalla menettelyllä kelpoisuusehtojen täyttyessä. Hoitoa voidaan myös kohdentaa paremmin, kun eri psykoterapiatarpeen tilanteisiin ja sairauksiin voidaan laatia erilaisia palveluseteleitä. Näin mukaan voidaan ottaa myös laajasti kaikki psykoterapeutit erilaisilla pohjakoulutuksilla ja psykoterapiasuuntauksilla, kun eri tilanteisiin voidaan kohdentaa erilaisia osaamis- ja koulutusprofiileja, tiedotteessa kuvaillaan.

Samalla  on tarkoitus yhtenäistää hoitojen laadun seurantaa kansallisena yhteistyönä suunnitellun laaturekisterin tai vastaavien laatumittausten kautta. Tavoitteena on kansallisesti yhteneväiset käytännöt, potilaan mahdollisuus antaa suoraan laaja-alaista palautetta omasta hoidostaan sitä järjestävälle taholle.

Lue myös:

”Nuoret ovat unohtuneet lähipalveluissa” – Nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoito kuormittuu perustason palveluvajeen takia

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla – perustason palveluissa runsaasti puutteita, hoitoon ei pääse sujuvasti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*