Siv Sandberg. (Kuva: Åbo Akademi)

Hallitusohjelmaa tehtäessä ei ehkä ole täysin tajuttu, mitä siihen kirjattujen asioiden toteuttaminen käytännössä voi merkitä, arvioi rakenneuudistusten asiantuntija, tutkija Siv Sandberg Åbo Akademista.

Sandberg näkee meneillään olevassa sote-uudistuksen yrityksessä olevan osittain kyse samanlaisesta ”tyhjän taulun ilmiöstä” kuin aikaisemmissa kunta- ja sote-uudistuksissa.

– Hallitusohjelmaa kirjoitettaessa on suhteellisen helppoa sopia ”vahvoista peruskunnista”, ”tilaajavastuusta” tai ”itsehallintoalueista”, mutta mitä pidemmälle päästään prosessissa, sitä selkeämmin käy ilmi, että kyse on ainoastaan tyhjästä taulusta, johon kukin puolue on maalannut mieleisensä kuvan.

– Hallinnonuudistukset kaatuvat harvoin hallitusohjelman tai puitelain kirjaimeen, vaan käytännön toteutukseen. Piru piilee yksityiskohdissa, erityisesti pohjoismaisiin rakenneuudistuksiin perehtynyt Sandberg sanoo.

Sandbergin mukaan kokoomus ja keskusta ovat kaikkien tutkimusten perusteella hyvin etäällä toisistaan itsehallintonäkemyksissä.

– Kokoomuslaiset näkevät itsehallinnon enemmän välineenä, jonka avulla voidaan saavuttaa hyviä palveluja tai talouskasvu. Keskustalle itsehallinto on syvästi ideologinen asia, jolla on tietty itseisarvo.

– Niin ikään keskusta perustelee asioita enemmän kollektiivisella edulla, kun taas kokoomus puhuu toisaalta yksityisten ihmisten valinnanvapaudesta, toisaalta koko maan edusta. Tämän lisäksi keskusta on vahvoilla maakunnissa ja pienissä kunnissa, kokoomus isoissa kaupungeissa.

– Tätä taustaa vasten oli yllättävää, että kokoomus hyväksyi hallitusohjelman kirjauksen itsehallintoalueista.

Kaavailtu uudistus merkitsee erittäin isoja muutoksia isojen kaupunkien kannalta, Sandberg muistuttaa.

– Pienet kunnat hoitavat jo suuren osan palvelutuotannostaan yhdessä muiden kuntien kanssa, mutta sote-tehtävien – ja ehkä muidenkin tehtävien siirtäminen alueille – muuttaa isojen kaupunkien liikkumavaraa merkittävästi.

– Tästä ei ole puhuttu kovinkaan paljon, mutta se on aluehallinnon uudistuksen rinnalla asia joka varmasti tavalla tai toisella vaikuttaa kokonaisuuteen.

Sandberg pitää kansalaisten aliarvioimisena, jos poliitikot ainoastaan pysyvät ”palvelut ovat tärkeitä” -retoriikassa.

– Jos tavoitteena on rakentaa uusi demokraattinen taso, pitää myös voida keskustella vaaleista, vallasta ja vaikuttamisesta. Miten edustuksellinen demokratia toimii, miten kansalaiset voivat vaikuttaa vaalien välillä, millaista poliittista johtoa kaavaillaan? Sandberg kysyy

– Jos halutaan kansanvaltainen järjestelmä, perusedellytys on, että se on ymmärrettävä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Maan hallituksissa istuvat 3 suurinta puoluetta täältä ikuisuuteen sanoo:

    Hyvä Siv

    Rohkenen lähestyä sensitiivisellä kysymyksellä.

    Mitä mieltä olet nykyisen Kainuun soten itsehallinnosta ja nykyisen Etelä-Karjalan soten itsehallinnosta, suhteessa Sipilän valitsemaan neljän vuoden välein vaihtuvien hallitusten sote-valtaan?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*