Kuva: Santeri Visti
STM aloittaa selvityksen sosiaalityön tulevaisuudesta.

Kolmihenkinen selvitysryhmä alkaa pohtia sosiaalityön tulevaisuutta ja laatia toimenpide-ehdotuksia vision toteuttamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön nimittämät selvityshenkilöt ovat Tampereen yliopiston sosiaalityön lehtori Anna Metteri, THL:n sosiaalipolitiikan erikoistutkija Pekka Karjalainen ja Turun yliopiston sosiaalipolitiikan tutkija Minna Strömberg-Jakka.

Selvityshenkilöryhmän tehtävänä on esittää, miten sosiaalityötä ja asiakasohjausta voisi kehittää ja turvata maakunnallisessa toimintaympäristössä.

Ryhmä selvittää ilmiöitä ja toiminta-alueita, joilla sosiaalityön osaamista tarvitaan eniten. Selvityksessä on huomioitava etenkin se, miten paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden tarpeisiin voidaan vastata.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lisäksi ryhmän tehtävänä on löytää tapoja, joilla sosiaalityön tavoitteellisuus ja vaikuttavuus voidaan tehdä näkyväksi ja todentaa arjen perustyössä.

Sosiaalityö on avainroolissa työikäisten, työelämän ulkopuolella olevien ihmisten osallisuuden edistämisessä, sekä arjen sujuvuuden ja yhteiskunnan sosiaalisen eheyden turvaamisessa.

Se, miten toimiva osa palvelujärjestelmää sosiaalityö on, vaikuttaa suuresti siihen onnistuuko sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen, STM toteaa.

Lokakuun alussa julkaistun SOSTEn järjestöbarometrin mukaan vain 15 prosenttia järjestöjen johtajista pitää sote-uudistusta hyvänä. Järjestöjohtajat näkevät uudistuksen ongelmana sen, että sitä on tehty terveydenhuollon ehdoilla. Sosiaalipalvelut ovat jääneet sivurooliin. Johtajia huolestuttaa, että sosiaalihuollon kehittäminen pysähtyy ja taantuu.

Huolta aiheuttaa sekin, että sote-palveluja tuottavien järjestöjen rahoitus ja rooli tulevissa maakunnissa ovat edelleen epäselvät.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*