Kuva: Tulevaisuuden sairaala 2030
Oulun yliopistollisen sairaalan uudistus on yksi hankkeista, joille sosiaali- ja terveysministeriö on antanut etenemisluvan rajoituslain ollessa voimassa.

Kuntien sote-palvelujen ulkoistuksia ja investoineja hillitsevää ns. rajoituslakia on jatkettu vuoden 2022 loppuun.

Rajoituslailla rajoitetaan kuntien sote-palvelujen ulkoistuksia ja investointeja maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun aikana. Laki edellyttää kuntia ja kuntayhtymiä sisällyttämään pitkäaikaisiin sote-palvelujen ulkoistussopimuksiin irtisanomisehdon, jos sopimus on voimassa vuoden 2020 jälkeen.

Irtisanomisehto on kirjattava, jos sopimuksen ennakoitu vuotuinen arvo ylittää 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon vuosittaisista menoista.

Lisäksi laki rajoittaa rakennusten pitkäaikaisia käyttöoikeussopimuksia sekä merkittäviä sosiaali- ja terveydenhuollon investointeja, joiden arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ylittävät viisi miljoonaa euroa.

Rajoituslain lisäksi tasavallan presidentti on vahvistanut sote-palvelujen yhteistoiminta-alueita koskevan Paras-puitelain velvoitteiden jatkamisen vuoden 2020 loppuun. Laki velvoittaa kunnat järjestämään sote-palvelut riittävällä, vähintään noin 20 000 asukkaan väestöpohjalla. Tätä velvoitetta on jatkettu lailla, jonka tarkoituksena on estää yhteistoiminta-alueiden purkaminen.

Lakeja on jatkettu, koska sote- ja maakuntauudistus on viivästynyt. Sipilän hallituksen alkuperäisen aikataulutavoitteen mukaan uudistuksen oli määrä tulla voimaan eilen, 1. tammikuuta 2019. Uuden aikataulusuunnitelman mukaan uudistus astuu voimaan vaiheittan vuoden 2021 alusta alkaen. Sote- ja maakuntauudistuksen lakien käsittely on edelleen kesken eduskunnassa. Hallituksen viime kesänä asettaman uuden aikataulusuunnitelman mukaan lait oli tarkoitus hyväksyä loppuvuodesta 2018.

Aiemmin aiheesta:

Poikkeuslupa heltisi: Ouluun nousee uusi yliopistosairaala

STM:n Järvinen: Kunnat ymmärtävät sote-ulkoistusten rajoittamista

Hallitus tiukentaa sote-ohjia – kapinakunnat halutaan kuriin

Soten täysulkoistus käänsi Posion talouden punaiselta positiiviseksi

Sote-kiinteistöjä kaupataan palvelujen ja elinvoiman säilyttämiseksi

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*