Sote-valmistelu nyt virkamiesten käsissä, aikataulu yhä tiukka
Sosiaali- ja terveysministeriössä tehdään edelleen pitkää päivää sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädännön uutta versiota valmisteltaessa. (Kuva: Ville Miettinen)
Sote-uudistuksen aikataulu on vuoden lisäajasta huolimatta edelleen erittäin tiukka, sanoo STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila. Aikataulu on muuttunut sen jälkeen kun ensin perustuslakivaliokunta vaati muutoksia valinnanvapauslainsäädäntöön ja sitten vähän myöhemmin hallitus taipui vuoden lisäaikaan.
Asia etenee nyt virkamiesvalmisteluna Kirsi Varhilan johdolla. Poliittiset linjaukset maakuntahallinnosta ja valinnanvapaudesta ovat olemassa ja voimassa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk.
Hänen mukaansa maakunnissa ollaan tyytyväisiä lisäaikaan. Hän uskoo, että myös uudistuksen legitimiteetti ihmisten silmissä kasvaa.
Oleellinen poliittinen ero hallituksen alkuperäisen esityksen ja perustuslakivaliokunnan jälkeen valmisteltavan mallin välillä on se, että kilpailuneutraliteettia julkisen ja yksityisen sektorin välillä ei tule.
– Yksityisen ja julkisen sektorin saattaminen samalle viivalle ei onnistu, Saarikko toteaa.
Hallituksen on määrä lähettää uusi esityksensä valinnanvapaudesta lausuntokierrokselle marraskuun alussa. Varhilan mukaan se tarkoittaa, että esityksen on oltava valmiina hyvissä ajoin lokakuunalkupuolella. Sen jälkeen kuluu aikaa kääntämiseen ja muihin järjestelyihin, jotta lausuntokierros voi alkaa marraskuun alussa.
Lausuntokierroksen perusteella tehtäville muutoksille sekä viimeistelylle ja laintarkastukselle on varattu aikaa kaksi kuukautta.
Eduskunnalle lakiesitys pitäisi antaa maaliskuussa 2018.
Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018, ja uuden maakunnat järjestäytyvät tammikuussa 2019. Ne saavat heti käsittelyynsä sote-järjestämisen ja valinnanvapauden toteuttamisen. Se oletettavasti tarkoittaa, että väliaikaishallinto on valmistellut asioita jo hyvin pitkälle.
Maakuntien määrä ei muutu
Perustuslakivaliokunnan lausunnosta on kaivettu esiin tulkintoja, joiden mukaan valiokunta pitää 18 maakunnan mallia liian suurena.
Saarikko kiistää vahvasti, että valiokunta olisi ottanut sellaisen kannan, että 18 maakuntaa on liikaa.
Hän huomauttaa myös, että valmistelu on pisimmällä niissä maakunnissa, jotka tippuisivat pois, jos maakuntien määrää leikattaisiin 12:een.
Nykyinen aikataulusuunnitelma:
7–11/2017: Uudenvalinnanvapaus lain valmistelu: pykälät ja perustelut, vaikutusarvio, käännökset
11–12/2017: Valinnanvapauslain luonnos lausuntokierroksella
1-2/2018: Mahdolliset muutokset valinnanvapauslain luonnokseen, viimeistely laintarkastuksen jälkeen
3/2018: Uusivalinnanvapauslakiesitys eduskunnalle
5/2018: Sote- ja maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden lait hyväksytään
6/2018: Lait vahvistetaan ja osa voimaan, väliaikaishallinto aloittaa
10/2018: Maakuntavaalit
1/2019: Maakuntavaltuustot ja maakunnat järjestäytyvät
2–4/2019: Maakuntien päätökset sote-järjestämisestä ja valinnanvapauden toteuttamisesta
8–9/2019: Maakuntastrategiat ja vuoden 2020 talousarviot + sopimussiirrot
1/2020: Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, uusi lainsäädäntö voimassa
1/2020 alkaen: Valinnanvapaus laajenee erillisen vaiheistuksen mukaan