Kuva: Ville Miettinen

Mehiläisen ja Pihlajalinnan kauppa on osa markkinatalouden luonnollista kehitystä, jossa yrityksiä ostetaan ja isot ostavat pienempiä, ja palvelutuotanto tietyllä tavalla keskittyy, ja , sanoo  sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

– Mutta toki myös omia huolenaiheita tulee vastaan, jos markkina kovasti keskittyy.

Varhilan mukaan nähtäväksi jää, kuinka paljon toimijat sanelevat markkinaa.

– Jos se keskittyy vain muutamalle keskeiselle isolle yritykselle, niin voidaan ihan oikeasti pohtia, onko palvelujen hankinta enää markkinaperusteista.

Toinen kulma on se, että mistä löytyy markkinatilaa uusille yksityisille palveluntuottajille, Varhila sanoo.

– Voi olla että pienten ja keskisuurten yrittäjien monimuotoinen palvelutoiminta, innovatiivinen ja ehkä enemmän yksilölähtöinen palvelutoiminta, voi olla että siltä viedään alaa. Mutta toki tämä on vain ennakointia. Emme vielä tiedä, miten yritykset ja markkina alkavat käyttäytyä.

Laihian kunnasta Kuntalehdelle ilmaistu ärtymys sote-uudistuksen junnaamisesta ei tule sote-uudistuksen valmistelua johtavalle Varhilalle yllätyksenä.

– Yhteydenottoja on tullut, se pakko sanoa, Varhila viittaa Uudenmaan ulkopuolisiin näkemyksiin siitä, että eteenpäin pitäisi päästä.

Muun maan uudistus odottaa, että Uudenmaan mahdollisesta erillisratkaisusta päästään selvyyteen.

– Voimaa uudistukseen saadaan enmmän vuodenvaihteen jälkeen, kun Uusimaa-ratkaisu saadaan sellaiseen vaiheeseen, että poliittiset päättäjät alkavat sitä katsomaan.

Lue myös: Yksityiset sote-toimijat haluavat yhä laajentaa palvelusetelijärjestelmää, ulkoistaa terveysasemia ja osallitusa kokonaisulkoistuksiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*