Uudenmaan Aronkytö: Asiakasseteli käyttöön vaiheittain
Asiakassetelin palveluvalikossa voisi aluksi olla ne palvelut jotka sen piirissä ovat nyt, esittää Timo Aronkytö (vas.). Vieressä Uudenmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala. (Kuva: Laura Saukkonen)
Asiakassetelin käyttöönotossa on edettävä kuten sote-keskusten käyttöönotossa, eli vaiheittain niin ajallisesti kuin asiallisesti, kirjoittaa Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkytö blogissaan.
Aronkydön mukaan asiakasseteli voisi olla käytössä aluksi niissä palveluissa joissa ne ovat jo nyt, kuten kaihileikkauksissa, ja palveluvalikko laajenisi vähitellen maakunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön tulosneuvottelujen myötä.
Asiakassetelin laajuus on ajanut hallituspuolueet riitaan valinnanvapauden viimeisistä linjauksista. Lakiesityksen on määrä tulla hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyyn torstaina.
Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kuvaili keskiviikkoaamuna neuvottelujen olevan pattitilanteessa, kun ”kokoomus ei kuuntele ketään” ja ”tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkinpörriäisissä”. Kokoomus on yrittänyt ajaa niin sanottua laajaa, maakunnan tarjoamaa asiakasseteliä. Muiden muassa Suomen Kirurgiyhdistys on varoittanut esityksen suurista riskeistä kustannuksissa ja palveluissa.
Aronkydön mukaan tuorein malli vaatii tarkennusta. Hän muistuttaa, että maakunnat ovat erilaisia, joten maakunnan ja ministeriön välisissä tulosneuvotteluissa joudutaan joka tapauksessa huomioimaan maakunnan erityispiirteet ja markkinat.
”Maakunnalle pitäisi myös jäädä oikeus määrittää setelipalvelujen laajuutta ja olla ottamatta käyttöön seteliä silloin kuin se on tarpeellista (lakiesityksessä tässä kohtaa on välttämätöntä) potilasturvallisuuden tai talouden kestävyyden takia”, Timo Aronkytö kirjoittaa blogissaan.
Keskiviikkona iltapäivällä valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., kertoi Helsingin Sanomille, että hallituspuolueet ovat ”vaikean neuvotteluprosessin” päätteeksi sopineet valinnanvapauden linjauksista ja että niiden mukaan erikoissairaanhoito on ”pääsääntöisesti julkista tuotantoa.”
Aiemmin aiheesta:
Keskustan Heikkinen: Sotessa pattitilanne – ”Kokoomus ei kuuntele ketään”
Asiakassetelin laajentamiselle tyrmääviä kommentteja asiantuntijoilta