Yli viiden miljoonan sote-investointeja rajoitetaan, kuntien ja kuntayhtymien ulkoistamissopimuksiin irtisanomismahdollisuus
Sote-palveluiden ulkoistuksia ehdotetaan kiristettäväksi kovalla sopimusehdolla. (Kuva: Ville Miettinen)
Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistuksia ja suuria investointeja aiotaan rajata määräaikaisella lailla, joka olisi voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.
Keskiviikkona illansuussa julkaistun lakiluonnoksen mukaan kunta tai kuntayhtymä ei saisi tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksiin kohdistuvia investointeja koskevia sitoumuksia, joiden kokonaiskustannukset ylittävät viisi miljoonaa euroa.
Suuriin ulkoistuksiin
kova sopimusehto
Sote-palveluiden ulkoistuksia ehdotetaan kiristettäväksi kovalla sopimusehdolla.
Kunnan ja kuntayhtymän tulee sisällyttää sopimusehto yksityisen palveluntuottajan kanssa tehtäviin sopimuksiin sekä rakennusten käyttöoikeussopimuksiin, jotka ovat voimassa vuoden 2018 jälkeen.
Sopimusehdon mukaan sote-huollon järjestämisvastuussa olevalla eli käytännössä maakunnalla on oikeus irtisanoa sopimus viimeistään vuoden 2019 aikana päättymään kahdentoista kuukauden kuluttua irtisanomisesta.
Ehto on sisällytettävä sopimuksiin, joiden ennakoitu vuotuinen arvo ylittää puolet kyseisen kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevista vuosittaisista käyttötalousmenoista ja sopimus on voimassa vähintään viisi vuotta.
Yksityisen palvelun tuottajalle on tarjottava mahdollisuutta neuvotteluihin. Irtisanomiseen tarvitaan myös lausunto Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
STM voisi myöntää
poikkeusluvan rakentamiseen
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) voi myöntää poikkeusluvan isolle rakennushankkeelle, jos investointi on perusteltu palvelujen saatavuuden turvaamiseksi ja investointi on alueen palvelurakenteen kannalta tarpeellinen ja hanke tukee muutoinkin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tavoitteiden toteutumista.
Kunta ja kuntayhtymä voisivat tehdä sitoumuksia vuosihuoltoon liittyviin investointeihin sekä sellaisiin investointeihin, jotka valvontaviranomainen on edellyttänyt toteutettavaksi.
Paljon isoja hankkeita
on suunnitteilla
STM:n arvion mukaan erikoissairaanhoidon rakennushankkeiden kustannusarvio on tällä hetkellä noin neljä miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä.
Arvio on epätarkka, koska kaikista hankkeista ei ole tehty lopullisia päätöksiä. Useat hankkeet ovat vasta suunnitteluvaiheessa.
Sairaanhoitopiirien hankkeiden lisäksi kunnat ja kuntayhtymät suunnittelevat uusia investointeja perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin. Kuntien suunnittelemat hankkeet voivat olla STM:n mukaan lähes samassa suuruusluokassa kuin sairaanhoitopiirien suunnitelmat.
Valmistelu
on viivästynyt
Rajoitusten ja kiristysten tarkoituksena on STM:n mukaan ”turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteet kustannussäästöjen saavuttamiseksi sekä alueellisesti tarkoituksenmukainen palveluverkko”.
Sote-uudistuksen, jossa järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyisi pääsääntöisesti 18 maakunnalle, pitäisi tulla voimaan vuoden 2019 alussa.
Uudistuksen valmisteluaikataulu on kuitenkin venynyt. Ulkoistuksia ja suuria investointeja rajoittavan määräaikaisen lainkin piti olla hallituksen käsittelyssä jo aiemmin keväällä.
Kuulemistilaisuus
25. toukokuuta
STM ja valtiovarainministeriö järjestävät kuntien ja sairaanhoitopiirien edustajille sekä muille sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille kuulemistilaisuuden lakiluonnoksesta keskiviikkona 25. toukokuuta. Kyseessä on kutsuvierastilaisuus.
Muut kuin tilaisuuteen kutsutut voivat lähettää näkemyksiään 25. toukokuuta kello 16.15 mennessä osoitteisiin kirjaamo@stm.fi (viite on STM002:00/2016) ja miki.hoijer@stm.fi.
Hallitus päättänee lakiesityksestä touko-kesäkuun vaihteesta. Sen jälkeen se menee eduskunnan käsittelyyn.
Lakiluonnos STM:n verkkosivuilla
Julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu panostaa laadun ja jonojen poistoon investoimalla rakennuksiin.
Lisäksi tarvitaan perustuslain mukaista kuntien verotusoikeuteen ja perustuslaista johdettua rahoitusperiaatteeseen perustuvaa rahaa julkisen palvelun lisähenkilöstön palkkaamiseen jonojen poistamiseksi koko maassa.
Julkinen sote ei voi jäädä odottamaan ja rapautumaan.