Kuva: Pixabay
Kuka hoitaa terveydenhuollon henkilöstön lapset, jos päiväkodit ja koulut suljetaan? Siinä koko Suomea yhdistävä kysymys.

Kunnissa arki on mennyt uusiksi. Lempäälä pyrkii helpottamaan terveyskeskuspuhelinten ruuhkaa ja otti perjantaina käyttöön koronapuhelimen. Numerosta tuli niin suosittu, että se on soinut jatkuvasti. Käytössä on nyt kaksi puhelinta, ja ylivuoto puheluista menee päivystyksen puhelinnumeroon.

– Ihmisillä on selkeästi paljon huolta, ja kysymyksiä tulee laidasta laitaan. Eniten kysytään, voiko millaisenkin oireilun aikana mennä kouluun tai päiväkotiin. Paljon kysytään myös, voisivatko omat oireet olla koronaa. Jonkin verran suurta huolta on ilmassa, kertoo Lempäälän henkilöstöjohtaja Auli Nevantie.

Koronakysymyksiä varten on myös valtakunnallinen neuvontapuhelin, mutta Nevantie arvelee kaupungin oman puhelimen tuntuvan läheisemmältä. Siellä vastaavat omat tutut terveydenhoitajat.

– Heidän tehtävänsä on paljolti rauhoittelua. Meille on tosi tärkeää, että koronakysymyksiin vastataan omassa numerossaan. Terveyskeskuksen numerossa pystytään edelleen hoitamaan päivystykselliset kriittiset ajanvaraukset, eikä sitä käytetä koronakysymyksiin vastaamiseen.

– Paremman asiakaspalvelun lisäksi yksi syy puhelimen perustamiseen oli se, että keskussairaala (TAYS) oli jo ruuhkautunut. Näin pystyimme tukemaan perusterveyden huollon puolelta erikoissairaanhoidon resurssien riittävyyttä.

Nevantie tähdentää yleisesti tärkeää asiaa: kaikki konstit on otettava käyttöön, jotta hoitohenkilöstö pystyy hoitamaan oikeasti hoitoa tarvitsevia. Nyt on liikkeellä paljon myös normaalia kausi-influenssaa ja tavallista flunssaa.

Isojen koulujen oppilaat etäopetukseen

Lempäälä ilmoitti viikonlopulla pyrkivänsä rajaamaan isojen koulujen yksikkökoot alle 500 henkeen. 5–9 luokille sekä lukioon annettiin etäopiskelusuositus.

Päätöksen taustalla oli aluehallintoviraston kielto yli 500 hengen tilaisuuksista koronaviruksen aiheuttaman infektion leviämisen ehkäisemiseksi. Lempäälässä todettiin, että isoissa kouluissa ruokailussa ja välitunneilla 500 hengen raja ylittyy.

Kuka hoitaa lapset?

Koulujen tilanne on keskustaluttanut kunnanpäättäjiä eri puolilla Suomea, ja valtakunnallisia linjauksia odotetaan nyt kuumeisesti.

Askolan kunnanjohtaja Jouni Martikainen huomauttaa Twitterissä, että koulukeskustelussa on mennyt sekaisin koulujen sulkeminen ja etäopetukseen siirtyminen.

Imatra ilmoitti jo viikonlopulla suosittavansa mahdollisimman monen oppilaan siirtymistä etäopetukseen heti alkuviikosta. Kaupunki suosittaa samaa varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

Tilanne on tunnetusti kimurantti, ja esimerkiksi Helsinki on päättänyt pitää koulut ja päiväkodit auki. Iso kysymys kuuluu, kuka on kotona lasten kanssa.

Tätä pohtii twiitissään myös Vaalan kunnanjohtaja Miira Rasikila:

– Onko jossain olemassa, tai onko tulossa kunnille osoitettua ohjeistusta tähän? Kunnissa pohdimme täyttää häkää tällä hetkellä, miten turvaamme esimerkiksi terveydenhuoltohenkilöstön lasten hoidon, jos päiväkodit laitetaan kiinni.

Lue lisää kuntien koulukäytännöistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*