Toimiva sähköverkko pyörittää yhteiskuntaa. Edes jalkapallon peluu ilman sähköä ei talvi-iltoina onnistu.

Ihanan kallista, mutta pakko maksaa. Verkkoyhtiö Carunan siirtohintojen korotukset iskevät miljoonien arvosta myös kuntien kukkarolle. Muhkeita maksuja on liikkunut myös kaapelinsiirtokustannusten muodossa.

Järvenpään kaupungin viime vuonna toteuttama Poikkitien parantamisen 3. vaihe sai osakseen sadan tonnin lisälaskun, kun verkkoyhtiö joutui siirtämään sähkökaapeleita tien peruskorjauksen johdosta.

– Aiempien toimintamallien perusteella kaapelinsiirtokustannuksia ei ollut odotettavissa. Nyt kaupunki joutui maksamaan kustannukset. Kaapelisiirtoa ei voitu lykätä, jotta Poikkitien peruskorjausurakka eteni suunnitellusti, Järvenpään katupäällikkö Heli Randell toteaa.

Käytäntöjä yhtenäistetty

Carunan ohjauksen hallinnasta vastaava johtaja Timo Jutila myöntää, että joissain kunnissa laskut ovat ihmetystä aiheuttaneet, kun vanhat tutut käytännöt ovat muuttuneet.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Yhtiömme toimii laajalla alueella ja jollain alueella on toimittu muista alueista poikkeavalla tavalla, joten toimintakulttuurissa on ollut pientä hajontaa. Kun käytäntöjä on yhtenäistetty, niin tämä on aiheuttanut joitakin yhteydenottoja, Timo Jutila kertoo.

Työn tilaajalle kaapelinsiirrosta lähtevän laskun suuruus riippuu siirrettävän verkon iästä. Mitä tuoreempaa on työn jälki, niin sitä kalliimpaa on siirtäminen.

-Verkon ikä ratkaisee kustannusjaon. Kuuden vuoden kohdalla tulee ensimmäinen ikähyvitys 10 prosenttia ja 40 vuotta vanhan toimivan verkon kohdalla ikähyvitys on 90 prosenttia, Jutila linjaa.

Jutilan mukaan Carunan suorittamat verkostotyöt jakaantuvat toimintavarmuuden varmistamiseen, ikääntyneiden verkostojen uusimiseen sekä asiakaslähtöisiin verkostotöihin.

-Asiakaslähtöiset työt tarkoittavat meillä esimerkiksi tilannetta, jossa asiakas rakentaa talon tai kunta kaavoittaa uuden alueen, jonne tarvitaan sähköverkko. Asiakaslähtöisiin töihin kuuluvat myös muutostyöt ympäristössä. Esimerkiksi Espoossa metron rakentaminen aiheutti meille paljon muutostöitä, Jutila toteaa.

-Kun kyse on verkkojen kunnostamisesta tai toimitusvarmuudesta, me maksamme. Muussa tapauksessa on maksajana työn tilaaja, Timo Jutila jatkaa.

Energiasäästöt siirtoihin

Kunnille pelkät sähkön siirtohintojen nousut aiheuttavat yhteensä miljoonakulut. Kuusamon kaupungille tuli yhdellä ilmoituksella lisälaskua noin 250–300.000 euroa.

-Se on aikalailla sama summa, mitä kaupungissa on viiden vuoden aikana saatu säästettyä tiukan energiansäästöohjelman kautta. Kyllä se vanha totuus näyttää pitävän paikkansa, että ei energiassa pysty säästämään. Jos sähkönkulutusta saadaan hillittyä, niin säästö menee kohonneisiin siirtohintoihin, huokaa Kuusamon kaupungin yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen.

Kuusamossa on vielä toistaiseksi jäänyt jättilaskut vastaanottamatta kaapelien siirrosta. Verkon entisen omistajan aikanakin laskuja on liikkunut, mutta kaikkea ei ole Koillismaalla purematta nielty.

-Ainahan sitä ensimmäisenä kokeillaan joka hommasta kaupungintalolle lasku laittaa, mutta sehän on sitten aivan toinen asia, kuka ne lopulta maksaa, Mankinen toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*