Luottamushenkilöistä lähtien kunnissa on jouduttu sopeutumaan suuriin muutoksiin, esimerkiksi korona-aikaan ja sote-uudistukseen. FCG:n varatoimitusjohtaja Sami Miettinen arvioi, että muutosnopeuden kiihtyminen asettaa jatkuvasti suurempia ja suurempia vaatimuksia myös konsulttitoiminnalle.

Yksi Suomen suurimmista suunnittelu- ja konsulttialan yrityksistä – FCG Finnish Consulting Group – kasvatti hartioitaan ostamalla MDI Publicin.

MDI Public oli kiinnittänyt myös FCG:n huomion puoleensa nousevana ja julkisen sektorin konsultointiin keskittyvänä yhtiönä.

MDI Publicin liikevaihto oli 3,1 miljoonaa euroa viime vuonna ja samaan aikaan FCG:n liikevaihto oli 71 miljoonaa euroa.

FCG:n varatoimitusjohtaja Sami Miettinen kertoo MDI Publicin kautta saatavasta osaamisesta muutosten ja trendien ennakointiin sekä niiden sanoittamiseen kunnille ja kaupungeille.

– Muutosnopeuden kiihtyminen asettaa jatkuvasti suurempia ja suurempia vaatimuksia konsulttitoiminnalle. MDI:n vahvuudet ovat olleet tutkimuksellisuudessa, tietopalveluissa ja erilaisessa ennakointityössä.

Näitä asioita oli esillä, kun uutta yritysjärjestelyä oltiin rakentamassa, Miettinen sanoo.

Yhteisten pohdintojen taustalla oli se ajatus, että FCG on ollut perinteisesti vahva toimija muutoskonsultoinnissa. Tähän yhteyteen MDI Publicin osaamisen katsottiin tuottavan tärkeän lisän, kun FCG vastaa suurten muutosten keskellä kuntien ja kaupunkien tarpeisiin.

– Yhteinen osaamisemme kasvaa, voimme tehdä entistä laajempia ja vaativampia hankkeita ja saamme lisää mahdollisuuksia tuotekehitykseen. Alkuvaiheessa palvelut integroituvat vaiheittain toisiinsa.

Uusia havaintoja

MDI Publicin osaaminen väestötiedon saralla yhdistyy jatkossa esimerkiksi FCG:n talousosaamiseen.

– Kun tarvitaan tarkempaa analytiikkaa esimerkiksi alue- tai kaupunkikehitykseen vaikuttavista tekijöistä ja tapahtumista, Sami Miettinen kertoo.

Jotta asiakas voi vahvistaa tiedolla johtamista, silloin on tärkeää, että tieto on ajantasaista.

– Asiakaskentän tarve muuttuu yhä enemmän jatkuvan tiedon hyödyntämiseen ja sen jakeluun. Konsultointi tulee siis nojaamaan poikkileikkaustiedon sijaan jatkuvasti päivittyvään dataan.

Miettinen puhuu FCG:n näkemyksellisyydestä, jonka pohjalta tietoa tulkitaan esimerkiksi kuntien ja kaupunkien tarpeisiin.

– FCG:n näkökulmasta teemme jatkossa enemmän tutkimuksellista konsultaatiota, jossa luodaan tietoa, mitä ei vielä edes ole olemassa. Etsimme uutta tietoa ja uusia havaintoja.

Kriisiasiat ovat ajankohtaisia

Mikä onkaan sitten suurin haaste nyt kuntakentällä, Sami Miettinen?

Haasteet kasvavat ja monimutkaistuvat, Miettinen vastaa.

– Ehkä kuntien suurimmaksi haasteeksi alkaa nousta osaavan työvoiman saatavuus ja tekevien käsien riittäminen palvelutuotannossa.

Esimerkiksi hoivasektorin henkilöstöpulaan ei ole helppoa ratkaisua, Miettinen huomauttaa.

Monilla keinoilla ja tavoilla voidaan parantaa eri alojen veto- ja pitovoimaa kunnissa, mutta esimerkiksi kansallisen hoitajapulan ratkaiseminen on asia, jota ei yksin tai kahdestaankaan ratkaista.

Miettinen kertoo yhtiön suuntaavan vahvasti johtamiseen liittyvien palveluiden kehittämiseen, esimerkiksi työkykyjohtamiseen ja henkilöstösuunnitteluun.

– Tavoitteena on, että kunnissa töitä tekevät ihmiset voisivat mahdollisimman hyvin.

Sami Miettinen nostaa esille myös kasvaneen kysynnän kriisijohtamiseen kunnissa ja kaupungeissa.

– Ympäröivästä maailmasta nousee varautumiseen liittyviä kysymyksiä, joita emme muutamia vuosia sitten vielä osanneet kuvitellakaan.

Uuteen toimistoon

FCG ja MDI yhdistävät voimansa, kun FCG Finnish Consulting Group Oy ostaa MDI Public Oy:n koko osakekannan.

Molempien yritysten asiakkaiden sopimussuhteet säilyvät ennallaan, eikä kaupalla ole henkilöstövaikutuksia. MDI:n henkilöstö siirtyy työskentelemään FCG:n toimistoille ensi vuoden alusta alkaen.

Tällainen on FCG:hen siirtyvä Timo Aro – lue Kuntalehden laaja haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*