Ihmisiä Ylä-Malmin torilla
Luottojen aggressiivista markkinointia kansalaisille on syytä suitsia koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa, oikeiusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus aikoo puolittaa pikavippien enimmäiskoron nykyisestä 20 prosentista 10 prosenttiin ja kieltää pikavippien suoramarkkinoinnin määräajaksi. Määräaika kestää vuoden 2020 loppuun saakka.

Toimenpiteet koskevat myös muita kuluttajaluottoja.

Tarkoituksena on helpottaa koronavirusepidemian takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan.

– Suomalaiset ovat nyt uuden edessä oman taloudenpitonsa kanssa, ja moni joutuu pakon edessä kääntymään luotottajien puoleen pärjätäkseen arjessa. Haluamme helpottaa ihmisten elämää poikkeusoloissa varmistamalla, että kuluttajaluottojen korot ovat nyt kohtuullisemmat. Lisäksi luottojen aggressiivista markkinointia on syytä suitsia tässä tilanteessa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, r., sanoo tiedotteessa.

Pikavippien tuomat ongelmat ovat tuttuja myös kuntien velkaneuvonnan parissa työskenteleville.

Turun kaupungin kaupunginlakimies Petra Einiö totesi Kuntalehdelle helmikuussa, että hyvin usein velallisen ongelmien taustalla on pikavippikierre.

Pikavipeillä paikataan usein äkillistä elämäntilannetta, kuten yllättävää työttömyyttä.

– Ongelma on, että luototuksesta on tehty bisnestä ja pikavipin saa äärimmäisen helposti. Suomessa ei ole positiivista luottorekisteriä, eli vasta, kun ollaan pahasti pakkasella tai ulosotto on pitkäaikaista, tulee luottotietoihin merkintä. Siihen mennessä on pahimmillaan voitu luotottaa 40-50 pikavippiä, Petra Einiö kuvaili.

Pikavippejä koskevien esitysten lisäksi hallitus valmistelee myös esitystä, jolla varmistetaan, että ulosottolakia sovelletaan nykyistä joustavammin.

– Haluamme varmistaa, että velkojien kynnys ottaa joustot käyttöön on mahdollisimman alhaalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia tai maksuaikojen myöhentämisiä, ministeri Henriksson sanoo.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*