Hilakari: Sopimusten siirto on iso operatiivinen temppurata
Hankinnat eivät ole saaneet ansaitsemaansa roolia, vaikka hankintamenot ovat yhtä suuret kuin henkilöstömenot, Raili Hilakari sanoo. (Kuva: Liisa Takala)
Sote-uudistus mullistaa KL-Kuntahankintojenkin toimintaa, kun sote-hankinnat ovat siirtymässä maakuntien vastuulle.
Vielä syksyllä luultiin, maakunnille tulisi yhteinen palvelukeskus hankintoihin. Alkuvuonna tuli kuitenkin yllätyskäänne, kun ilmeni, ettei palvelukeskusta perusteta.
Valtion yhteishankintayhtiö Hanselin aseman aiottu parantaminen maakuntien hankinnoissa on KL-Kuntahankintojen kannalta ikävä asia.
KL-Kuntahankintojen toimitusjohtajan Raili Hilakarin mielestä Kuntahankintojen rooli sote-puolella voisi olla tulevaisuudessakin vahva.
Hansel-laki on menossa muun maakuntalainsäädännön kanssa eduskunnan käsittelyyn ehkä lähikuukausina. Hilakari kaipaa nyt konkreettisia tietoja Hanselin mahdollisesta roolista.
– Kello tikittää ja käy aika nopeasti. Meillä on kohta pystyssä väliaikaishallinto, joka valmistelee maakuntien käynnistymistä. Kunnissa on hurja määrä sopimuksia, joista merkittävä osa on erilaisia hankintasopimuksia. Osa sopimuksista jää kuntiin, osa puolittuu tai menee kokonaan maakuntiin.
Hilakari kuvaa sopimusten siirtoa ”isoksi operatiiviseksi temppuradaksi”.
Lue Raili Hilakarin haastattelu torstaina 18.5. ilmestyvästä Kuntalehdestä 6/2017.
Lue lisää:
Pääkirjoitus: Sopimuskaaos
”Sote- ja maakuntauudistus tulee myllertämään hankintakenttää merkittävästi. Uudistuksen myötä kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyy maakunnille tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia sopimuksia. Keskikokoiseen maakuntaan voi siirtyä kunnilta pelkästään tietojärjestelmäsopimuksia liki tuhat”, kirjoittaa Marja Honkakorpi pääkirjoituksessa. Jatka lukemista.