Kuntien roolin kasvattaminen työvoimapalveluissa saa yhä enemmän tukea. (Kuva: Sonja Eloranta)

Tampereen seudun kunnat haluavat jatkaa työllisyyskokeiluaan vuoden 2019 loppuun ja tarvittessa senkin yli. Niiden johtajat ovat laatineet asiasta kirjelmän. He korostavat kuntien roolia työllisyyden hoitamisessa.

Kirjelmässä sanotaan, että valtakunnallinen kokeilu työllisyyspalvelujen kuntavetoisesta toimintamallista on osoittautunut menestykselliseksi.

Työllisyyden hoito on osa alueuudistukseen liittyviä kasvupalveluja, joista hallituksen sisällä etsitään ratkaisua. Kokoomus haluaisi kunnille enemmän valtaa kuin uudistuksen valmistelussa on alun perin ajateltu. Keskusta on taipunut tähän, mutta siniset panevat vastaan. Ratkaisua haetaan Kuntalehden tietojen mukaan torstaina.

Tampereen seudun kuntien kirjelmässä otetaan selkeästi kantaa kuntien roolin puolesta työvoimapalveluissa.

Kuntien roolia korostetaan

Aiemmin keskustalaisministerit ovat toppuutelleet kuntien intoa päästä mukaan työvoimapalveluihin toteamalla, että maakunnille ei olla siirtämässä tehtäviä kunnilta vaan valtiolta.

Pirkanmaalaiskunnat huomauttavat, että myös kunnat ovat panostaneet omaehtoisesti työllisyyteen. Kunnat ovat myös työmarkkinatuen merkittäviä maksajia.

Kattava kokeilu

Työllisyyskokeilu on käynnissä Tampereen kaupunkiseudulla sekä kokeiluun kytketyllä Sastamala–Punkalaidun ‑alueella. Mukana on kymmenen kuntaa.

Elokuussa 2017 noin 22 000 vaikeimmin työllistyvää työvoimahallinnon asiakasta siirtyi kokeilusopimuksen periaattein kuntien asiakkaaksi. Kokeilun piirissä on 87 prosenttia Kelan työttömyysturvaa saavista asiakkaista maakunnassa.

Vanhoja ja uusia keinoja

Kunnat ovat kirjelmän mukaan panostaneet merkittävästi lisäresursseja palvelun tarjontaan työvoimahallinnosta siirtyneiden resurssien lisäksi.

”Motiivinamme on asiakkaiden palvelujen parantaminen, yritysten työvoimatarve sekä kuntien työmarkkinaosuuden kasvun pysäyttäminen.”

Kirjelmän mukaan kokeilussa on sekä käytetty vanhoja hyviksi havaittuja keinoja että luotu uusia.

Parhaat ja koetellut käytännöt ovat olleet kokeilumme pohja, mutta olemme rakentaneet myös merkittävästi uusia toimintatapoja ja yhteyspintoja työllistymistä edistäviin palveluihin. Yhteistyö on konkretisoitunut uudella tavalla mm. ammatillisen koulutuksen ja elinkeinoyhtiöiden kanssa, jotka molemmat toimivat myös seudullisina kokonaisuuksina. Uusi yhteistyö on rakennettu myös sote-palvelujen kanssa.

Kunnat haluavat kulut kuriin

Kokeilu on kirjelmän mukaan osoittanut jo lyhyessä ajassa, että kuntien ja valtion työllistymistä edistävät resurssit on hyvä yhdistää. Kunnat eivät halua palata aikaisempaan tilanteeseen, joka ilmeni niiden mukaan epäselvänä työnjakona, kasvavina työllisyyslukuina sekä nousevina työmarkkinakustannuksina.

”Tämän vuoksi edellytämme, että kokeilun jälkeisestä järjestämisvastuisesta organisaatiosta päätettäessä hyödynnetään kokeilusta saatavaa tieto täysimääräisesti. Riittävän tiedon saamiseksi kokeilua on tarkoituksenmukaista jatkaa siirtymäkauden loppuun”, kuntajohtajat kirjoittavat.

Mukana ovat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi, Sastamala ja Punkalaidun.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*