Liikenteen dataa hyödynnetään jo useissa sovelluksissa. Kuvassa Oulun kaupungin bussiliikennettä seuraava kartta.

Kuutoskaupunkien yhteisessä 6Aika-strategiassa tavoitellaan Suomeen osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja mm. kuntien avointa dataa hyödyntämällä

6Aika Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeessa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, ja Oulu yhdistävät omat innovaatio- ja kehitysympäristönsä avoimien innovaatioalustojen verkostoksi.

Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeessa kuutoskaupungit avaavat tietovarantojaan avoimeksi dataksi yhteisiä toimintamalleja kehittäen ja noudattaen.

Suomi on tuoreen vertailun mukaan maailman viidenneksi ahkerin datan avaaja, ja Suomessa suuntaa näyttävät juuri kuutoskaupungit.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Yhteistyö kaupunkien välillä on erittäin tärkeää, painottaa koordinaattori Matti Saastamoinen Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:stä.

– Yritysten ei kannata rakentaa sovelluksia vain yhtä kaupunkia varten, vaan kerralla usempaan kaupunkiin.

Sovellusteollisuus mukaan?

Useat kaupungit hyödyntävät liikenteen paikkatietoja ym. dataa kaupunkilaisia palvelevilla sovelluksilla.

Kaupallinen hyödyntäminen on toistaiseksi vähäisempää. Sitä kuitenkin kehitetään jatkuvasti mm. 6Aika-strategian Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat -hankkeessa, jossa Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu avaavat liikenteen reaaliaikaisia rajapintoja avoimen datan periaatteiden mukaisesti.

Päämääränä on edesauttaa älyliikenteen palveluiden kehittämistä ja aktivoida tähän työhön erityisesti yrityksiä.

Hankkeessa avattavat rajapinnat luovat uusia mahdollisuuksia kehittää entistä parempia ja uusia käyttäjäryhmiä palvelevia sovelluksia ja palveluita.

– Haasteena on löytää ja aktivoida potentiaalisimmat yritykset, jotka pystyvät parhaalla mahdollisella tavalla luomaan uutta liiketoimintaa projektissa avattavan liikennedatan päälle, projektipäällikkö Marko Luomi Tampereen yliopistosta sanoo 6Aika-verkkosivustolla.

– Applikaatioteollisuus pitäisi saada kiinnostumaan kaupunkidatasta, totesi puolestaan projektikoordinaattori Jukka Lintusaari Tampereen yliopistosta Kuntatalolla tammikuussa Kuntien avoin data hyötykäyttöön -seminaarissa

Liiketoiminnan kehittämisen ohella datan avaaminen voi tuoda säästöjä kaupungille. Liikennedataa seuraamalla voidaan mm. tehostaa toimenpidetarpeen havaitsemista ja toiminnan priorisointi ja helpottaa viranomaisyhteistyötä, totesi Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi.

oulu_liikenne_datat
Oulun liikennedatat. Poiminta Jukka Talven esityksestä.

Mikkeli haluaa ensimmäiseksi digitaaliseksi kaupungiksi

Dataa avataan ahkerasti myös kuutoskaupunkien ulkopuolella. Esimerkiksi Pori on pistänyt palvelunsa kartalle. Mikkeli puolestaan avaa kaiken tiedon, mikä mm. julkisuussäädösten puitteissa on mahdollista avata.

– Kaupungin strategiatasolla avataan kaikki mitä vain voidaan, että joku voisi hyötyä ja jatkojalostaa. Jos joku keksiksi tehdä datasta vaikkapa jotain kaupungin asukkaita palvelevaa. Siinä on oma lehmä ojassa, sanoo Lupaus 2016 -ohjelman ohjelmajohtaja Juho Ropponen Mikkelin kaupungilta.

Lupaus 2016:n tavoitteena on, että Mikkelistä tulee ”Suomen ensimmäinen digitaalinen kaupunki vuoteen 2016 mennessä”.

Ropponen näkee mahdollisuuksia esimerkiksi paikkatietodatassa, karttatiedossa ja kiinteistötiedossa.

Mikkeli myös teetti 3D-mallinnuksen keskustastaan.

– Se on pistetty avoimesti jakoon koodeineen, jos joku haluaa tehdä jotain siitä. Ja onhan jotkut tehneetkin.

Entä täyttyykö ohjelman tavoite, tuleeko Mikkelistä ensimmäinen digitaalinen kaupunki?

– Olemme hyvin lähellä sitä, Juho Ropponen sanoo.

mikkeli_3d
3D-mallinnus Mikkelin keskustasta.
pori_palvelu_data_kartta
Kartta, johon on poimittu Porin palveluista jätteenkeräyspisteet, koirapuistot, kirjastot ja uimahallit.

Lauantain kansainvälisen avoimen datan päivän ympärille Helsingissä 4.-7.3. järjestetty Demokratia-hackathon päättyy tänään. Demokratiasovellusten kehittäjien hankkeiden jatkokehityksen tuloksia esitellään maanantai-iltana Helsingissä Kirjasto 10:ssä klo 17 alkaen.

Poimintoja kuntien avoimesta datasta:

Varsinais-Suomen liiton koordinoima Lounaistieto-tietopalvelu

Tampereen kaupungin avointa dataa hyödyntyävät sovellukset

Kuopion kaupungin avoimet datat

Pääkaupunkiseudun avoin data vapaasti hyödynnettäväksi

Juttua muokattu klo 17.40: korjattu tammikuussa pidetyn seminaarin nimi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tammikuussa pidetyn seminaarin nimi oli Kuntien avoin data hyötykäyttöön. Kuntien avoin data – miten liikkeelle seminaarikin on ollut kuntatalolla, mutta ajankohta oli marraskuu 2014.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*