Kuva: Ville Miettinen

Maahanmuutto kannattelee Suomen väestönkasvua, sillä syntyvyys Suomessa on ennätysalhaalla, todetaan sisäministeriön OECD:lle toimittamassa raportissa. Tietyt alat kärsivät työvoimapulasta, ja väestön ikääntyminen voi pahentaa tilannetta tulevaisuudessa. Tilannetta voidaan helpottaa työvoiman maahanmuutolla.

Vuodesta 2017 lähtien yhä useampi henkilö on hakenut Suomesta oleskelulupaa työn perusteella. Vuonna 2018 ensimmäisiä työperusteisia oleskelulupahakemuksia jätettiin 10 805 kappaletta, joka on reilut 2 000 hakemusta enemmän kuin vuonna 2017.

Suurin osa työntekijän oleskelulupaa hakevista haki lupaa suorittavan työn perusteella (53 % hakijoista). Toiseksi eniten haettiin oleskelulupaa erityisasiantuntijatyön perusteella (14 %). Erityisasiantuntijan oleskelulupaa hakevista suurin osa oli intialaisia (56 %).

Sisäministeriön erityisasiantuntijan Anna Rundgrenin mukaan työvoiman maahanmuutto on ollut kasvussa lähes kaikissa OECD-maissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Useat OECD-maat ovatkin muokanneet maahantulosäännöksiä kannustaakseen osaavaa työvoimaa hakeutumaan maahan. Suomen lisäksi 17 muuta OECD-maata on luonut tai ainakin pilotoinut erityistä startup-viisumia tai -oleskelulupaa. Kilpailu asiantuntijoista käy siis kuumana, Rundgren kirjoittaa blogissaan.

Startup-oleskeluluvan tavoitteena on helpottaa kansainvälisten osaajien maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä, ja se on kiinnostanut erityisesti teknologia-alan osaajia.

Tarkastelujaksolla tammikuusta 2018 kesäkuuhun 2019 maahanmuutosta uutisoitiin raportin mukaan eniten osana rikollisuutta, vaikka Suomeen muutetaan yhä enemmän työn ja opintojen vuoksi.

– Välillä kuulee väitettävän, että media vaikenisi maahanmuuton ongelmista. Analyysin perusteella tämä ei selvästikään pidä paikkaansa – pikemminkin julkiseen keskusteluun kaivattaisiin laajempaa näkökulmaa, joka huomioisi monipuolisesti maahanmuuton yhteiskunnallisen merkityksen. Kuten raportissa todetaan, tällä hetkellä Suomen väestönkasvu ja samalla yhteiskunnan huoltosuhde ovat pitkälti maahanmuuton varassa, Anna Rundgren kirjoittaa.

Lisää keskustelua toivottiin myös syyskuussa, kun Tilastokeskus julkaisi uuden väestöennusteensa, jonka mukaan syntyvyyden aleneminen ja työikäisten määrän pieneneminen ovat vakavia lähitulevaisuuden haasteita.

– Vihdoinkin pitäisi käynnistää keskustelu siitä, että me tarvitsemme työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa, jos haluamme edes jollakin tavalla pitää kiinni meidän väestö- ja ikärakenteesta, aluetutkija Timo Aro sanoi tuolloin Ylen haastattelussa.

Lue myös: Naiset, lapset ja maahanmuuttajat pelastavat kunnan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*