Kuva: Pixabay

Halsua näyttää pitävän paikkansa kovimpana tuloveron kerääjänä asukkailtaan huolimatta kunnan päättämästä pyöristyksestä alaspäin. Halsuan tuloveroprosentti vuonna 2024 on 10,80 eli 0,06 prosenttiyksikköä pienempi kuin tänä vuonna.

Suurimmat korotukset tämän jutun tekohetkellä oliva Valkeakosken +1,29 prosenttiyksikköä ja Imatran +1,24 prosenttiyksikköä. Valkeakosken kunnallisveroprosentti vuonna 2024 on 8,90 ja Imatran 8,60.

Toistaiseksi veroprosenttitietonsa verohallintoon ilmoittaneista kunnista Halsuan jälkeen korkein tuloveroprosentti on 10,0 Merijärvellä (+0,14 prosenttiyksikköä vuodesta 2023) ja Oulaisilla (+0,64).

Kuntien oli ilmoitettava verohallintoon ensi vuoden verotustiedot viimeistään perjantaina 17.11.

Vuodeksi 2024 muutoksia on tulossa paljon siksi, että veroprosenteista lähtee sinne sote-uudistuksen aiheuttamat sadasosat, ja prosentit ilmoitetaan kymmenesosan tarkkuudella. Moni muutos johtuu siis pelkästä pyöristyksestä lähimpään kymmenykseen.

Tämän jutun julkaisuhetkellä tietonsa oli ilmoittanut 230 kuntaa. Niistä veroprosenttiaan korottaa 154. Korotuksista 68 on sellaisia, että ne ylittävät pyöristyksen lähimpään kymmenykseen. Veroprosentin laskemisesta oli ilmoittanut 71 kuntaa, joista 31 laskee enemmän kuin pyöristyksen verran.

Lue tämän linkin takaa lisää aiheesta 17.11. päivitetyn tilanteen mukaan: Kuntavero kiristyy yli 200 kunnassa.

Myös isot kaupungit korottavat

Vaikka teknisen pyöristyksen ylöspäin tehneiden kuntien määrä on suuri, myös todellisien taloushaasteiden vuoksi veronkorotuksia tekevien kuntien näyttää melko korkealta.

Syyskuussa julkaistun Kuntaliiton Talousbarometrin mukaan nousupaineesta raportoi reilut 40 prosenttia vastaajista.

Tämä viesti näyttää osuvan kohdilleen, arvioi Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

– Korotuksia tulee enemmän kuin pitkään aikaan, mutta iso osa korotuksista on pienen pieniä pyöristyksiä. Jotkut pienet kunnat korottavat kuitenkin tosi isosti tuloverotustaan. Mukana myös pari isoa kaupunkia, Jyväskylä (tuloveroprosentti 8,00, nousua 0,64 %-yksikköä vuodesta 2023) ja Kouvola (8,9; +0,29 %-yksikköä), jotka nostavat kaupungeille epätyypillisen isosti tuloverotustaan.

Pienemmistä kaupungeista kovia korotuksia tekevät esimerkiksi Imatra, jonka tuloveroprosentti nousee tämän vuoden 7,36:sta ensi vuonna 8,60:een (+1,24 prosenttiyksikköä) sekä Hamina, jonka kunnallisveroprosentti ensi vuonna on 9,40 (8,36 v. 2023).

Yli prosenttiyksikön suuruisen korotuksen (+1,04 %-yksikköä) ovat Haminan lisäksi tehneet Jämsä, Kangasala, Laukaa, Lestijärvi, Myrskylä, Toivakka, Virolahti ja Ylitornio.

15 suurinta kunnallisveron korotusta prosenttiyksiköissä mitattuna, tilanne 16.11.2023 aamulla Kuntaliiton seurannassa (taulukosta puuttuu kovin eli Valkeakosken päättämä korotus, +1,29 prosenttiyksikköä):

Kustannusten nousu ja talouskehitys näkyvät

Verotustaan ovat nostaneet esimerkiksi sellaiset kunnat, joilla sote-uudistus on vaikuttanut epäedullisesti. Se on myös Jyväskylän ja Kouvolan veronkotuksen taustalla, Minna Punakallio sanoo.

Sekä Jyväskylä että Kouvola menettävät soten kustannustensiirron tasauksen vuoksi kymmeniä miljoonia valtionosuuksia. Pienissä kunnissa soten vaikutus on euromääräisesti pienempi mutta suhteessa korotuspaine samantapainen kuin suurissa ”sote-häviäjissä”.

-Toinen syy korotuspaineelle on yleinen kustannusten nousu, kulupuoli. Inflaatio on laukannut, korkotaso on noussut, palkkasopimukset on muita sektoreita kalliimmat .

Kuluja tuovat monet tekijät. Esimerkiksi hallituksen kaavailemat sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset heikentävät kuntien taloutta vuosittain noin 80–100 miljoonalla eurolla Kuntaliiton arvion mukaan. Kustannusten arvioidaan kohoavan edelleen, jos etuudensaajat eivät työllisty uusiin työpaikkoihin, kuten hallitus olettaa.

Kolmantena Punakallio nostaa vaimean talouskehityksen.

-Veroennusteita on viime ennustekierroksilla tiputettu alaspäin. Se tietenkin iskee tulopuolelta myös heikentävästi kunnan taloteen.

Kuntaliiton seurannassa kuntien veroprosentit esitellään myös kartalla. Tässä Varsinais-Suomen tilanne 16.11. (”0” merkitsee, että veroprosentti ei ole päivittynyt tietokantaan)

Kiinteistövero nousee yli 200 kunnassa

Oma lukunsa on kiinteistövero, jonka korotukseen hallituksen päätös maapohjan verotuksen kiristyksestä ohjaa.

-Yli 200 kunnassa kiinteistöverotus nousee pelkästään hallituksen päätöksen vuoksi, Minna Punakallio sanoo.

-Tonttiverouudistukseksi ristitty kiristys toteutettiin eriyttämällä maapohja rakennuksista yleisen kiinteistöveroprosentin alalla ja korottamalla sen vaihteluvälin alarajaa 0,37 prosenttiyksiköllä, Kuntaliiton verotuksen erityisasiantuntija Pekka Montell kirjoittaa blogissaan.

– Muutoksen vaikutus on noin 100 miljoonaa euroa painottuen hyvin suurilta osin pääkaupunkiseudulle ja isoihin kaupunkeihin. Tämä on toistaiseksi hallitusohjelman merkittävin kuntatalouteen vaikuttava verotustoimi.

”Korotusten ja poikkeustekijöiden vuosi”

Kuntien erilaistuminen heijastaa myös kuntien talousnäkymien kehitystä. Poikkeuksellisen hyvien vuosien jälkeen kehitys on menossa taas synkempään suuntaan. Erilaistuminen heijastuu myös veroprosentteihin, kirjoittaa Kuntaliiton verotuksen asiantuntija Benjamin Strandberg blogissaan.

-Tällä hetkellä Manner-Suomen kuntien suurimman ja pienimmän tuloveroprosentin erotus on jo 6,5 prosenttiyksikköä! Ero on siis sama, kun ennen sote-uudistusta ja korostui entisestään, kun tuloveroprosenttien taso pieneni merkittävästi sote-uudistuksessa, Strandberg kirjoittaa.  

Pienin kunnallisveroprosentti on jälleen Kauniaisilla, joka kerää tuloveroa prosentilla 4,40. Naapuri Espoo pyöristi prosenttiaan alaspäin ja on toiseksi keveintä tuloveroa keräävä kunta prosentillaan 5,30.

Suurin pudotus nähtiin Tervolassa, -0,46 prosenttiyksikköä (tuloveroprosentti vuonna 2024 6,90) ja Punkalaitumella, -0,36 %-yksikköä (9,00 %).

Laskuja kunnallisverossa on jonkin verran, tosin lukumääräisesti vähemmän kuin nousuja, Minna Punakallio sanoo.

-Tämä on korotusten ja poikkeustekijöiden vuosi. Vaikka keskimääräinen kunnallisveroprosentti ei tolkuttoman paljon nouse, tämä on selkeästi iso muutosvuosi jälleen kerran.

Manner-Suomen korkeimmat kunnallisveroprosentit vuodelle 2024, tilanne 16.11. aamulla:

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*