Kauniaisissa on tänäkin vuonna Suomen matalin kunnallisvero.

Mikkelissä asuva keskituloinen maksaa tänä vuonna lähes 3000 euroa enemmän veroja kuin Helsingissä asuva, selviää Veronmaksajain keskusliiton tuoreesta selvityksestä. 

Liitto on selvittänyt Suomen kuntien verotusta vuonna 2021 muun muassa vertaamalla paljonko mediaanituloisen pariskunta maksaa veroja eri maakuntakeskuksissa. 

Selvityksen mukaan maakuntakeskuksista korkeimmin verottaa Mikkeli ja keveimmin Helsinki. 

Mikkelissä mediaanipalkkaa ansaitseva pariskunta maksaa 82 821 euron yhteisistä tuloistaan vuodessa yhteensä reilut 16 000 euroa kunnallisia veroja. Se on selvästi kuntien keskiarvoa enemmän. Koko maan keskimääräisillä kunnallisveroprosenteilla esimerkkipariskunta maksaisi noin 13 420 euroa kunnallisveroja. 

Helsingissä saman verran tienaava pari taas maksaa vuodessa 13 162 euroa, 2940 euroa vähemmän kuin Mikkelissä. 

Maakuntakeskuksista Helsingin jälkeen matalin kunnallisverotus on Turussa ja Jyväskylässä. 

Lähde: Veronmaksajien Keskusliitto

Kuntien välillä isot erot

Helsingin seudun kuntien välillä on suuria eroja kunnallisverojen määrässä.

Matalimmat verot Helsingin seudulla ja samalla koko maassa maksetaan Kauniaisissa, jossa veroprosentti on 17. Alueen kunnista korkein vero on Mäntsälässä.

Veronmaksajain keskusliiton vertailun keskituloinen esimerkkipari maksaisi Mäntsälässä ja Pornaisissa veroja 30,1 prosenttia tuloistaan, kun pariskunta samoista tuloista maksaisi Kauniaisissa 26,6 prosenttia. 

Kaikista Suomen kunnista korkein kunnallisverotus on Keski-Pohjanmaan Halsualla. Kunta teki vuonna 2020 Suomen ennätyksen nostamalla veroprosentin 23,5:een. Halsuan ja Kauniaisten välillä mediaanituloisen pariskunnan verotuksen ero repeää lähes 5000 euroon.

Halsuan lisäksi korkean ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2021 ovat Ylivieska, Kyyjärvi, Karijoki ja Veteli. Keveimpiin verottajiin kuuluvat taas kuuluvat Kauniaisten lisäksi muut pääkaupunkiseudun kaupungit Espoo, Helsinki ja Vantaa, sekä satakuntalainen Eurajoki.

Ennätysvähän korotuksia

Vuoden 2021 alussa kunnallisveroprosenttia korotti harvempi kunta kuin kertaakaan 2000-luvulla. 39 kuntaa nosti veroprosenttia ja neljä laski. 

Lisäksi Honkajoella asuvien tuloveroprosentti aleni, kun kunta liitettiin Kankaanpäähän, jossa tuloveroprosentti 2021 on 0,75 prosenttiyksikköä matalampi kuin Honkajoella vuotta aiemmin.

Kunnallisverojen keskiarvo kohosi vähän. Tuloilla painotettu kunnallisveroprosentti on tänä vuonna 20,02, joka on 0,06 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2020. 

Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

Kunnallisveron osuus kuntien kaikista verotuloista kuitenkin hieman laskee hieman. Se on arviolta 82 prosenttia kaikista kuntien verotuloista, noin kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuntien menot vastaavat tällä hetkellä suuruudeltaan noin 41 prosenttia julkisen sektorin kokonaismenoista.

Puolet kuntatalouden menoista syntyvät sosiaali- ja terveystoimesta.

Jos hallitusohjelmaan kirjattu sote-uudistus toteutuu, se muuttaa kuntatalouden rakennetta merkittävästi. Kunnallisverotus kevenee ja valtion verotus vastaavasti kiristyy, kun kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueille. 

Kuntien sote-perusteisista peruspalveluiden valtionosuuksista on tarkoitus siirtää pois noin 70 prosenttia, veroperustemuutoksista johtuvista veromenetysten korvauksista 70 prosenttia, kuntien yhteisövero-osuudesta kolmasosa, sekä noin 13,26 prosenttia kunnallisverosta. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*