Rakennusalalla on ollut monella työntekijällä jännittäviä aikoja, kun yrityksillä on ollut haasteita toiminnan kannattavuuden suhteen. Kuva: Pixabay

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi 32 300 henkilöllä viime vuoden maaliskuusta. Työttömiä oli reilut 60 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Avoimia työpaikkoja on 68 400 vähemmän kuin vuosi sitten.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa, että työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa yhteensä 286 100.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan tuoreista luvuista ei valopilkkuja löydy.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Suhdannetilanne heikkeni työmarkkinoilla roimasti maaliskuussa.

– Aletaan pikkuhiljaa olla ihan aidoissa taantumatunnelmissa, sanoo Appelqvist Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

– Pahimmassa tapauksessa heikko suhdannetilanne on nyt leviämässä laajemmin työmarkkinoille, arvioi Appelqvist.

Myös lomautettujen määrä kasvoi

Esimerkiksi osa-aikatyön yleistyminen on pönkittänyt työllisyysastetta positiivisempaan suuntaan, mutta julkisen talouden rahoituksen kannalta olisi tärkeä saada työllisyyttä nousuun myös täysiä työtunteja tekevillä.

– Muuten ei saada tarvittavaa nostetta talouden palkkasummaan ja verokertymään, jatkaa Appelqvist Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Koko maassa oli lomautettuna maaliskuun lopussa 44 400 henkilöä, mikä on 15 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 33 800 henkilöä, mikä on 10 800 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa, ministeriö tiedottaa.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 91 400, mikä on 6 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Esimerkiksi yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 101 200 eli 6 500 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 200 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa eli yhteensä 31 600. Kaiken kaikkiaan työttömyysasteen trendi oli 8,1 prosenttia eli 1,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin, ministeriö tiedottaa.

Hyvääkin kehitystä Lahdessa

Haastava työllisyystilanne näkyy myös Lahdessa, kaupunki tiedottaa.

– Maaliskuussa 2024 työttömyysaste Lahdessa oli 14,3 prosenttia.

– Työttömyysasteiden vertailussa Lahti oli 12 suurimman kaupungin viimeisellä sijalla. Työttömyysaste nousi Lahdessa edellisvuodesta 1,2 prosenttiyksikköä.

Lahdessa pitkäaikaistyöttömyys on tasaisesti vähentynyt. Tässä suhteessa positiivisessa kehityskulussa kulkeva Lahti oli rakennetyöttömyyden isoin pudottaja Suomessa vuoden takaiseen verrattuna. Rakennetyöttömyys väheni Lahdessa 9,1 prosenttiyksiköllä.

Rakennetyöttömillä tarkoitetaan pitkäaikaistyöttömien, työllistämispalveluilta työttömäksi jääneiden ja palveluista toisiin palveluihin siirtyneiden henkilöiden yhteismäärää, Lahti tiedottaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*