TE-uudistuksen painopiste siirtymässä vuodenvaihteessa valtiolta kunnille – "Syvällisempi perehtyminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt"
Työllisyysalueita tulee olemaan noin 45. (Kuva: Ville Miettinen)
Työvoimapalvelujen siirtymistä kuntien vastuulle on tämän vuoden aikana valmisteltu vauhdikkaalla aikataululla. Valtakunnallisessa valmistelussa on päästy tavoitteisiin, kertoo uudistuksen hankejohtaja Tanja Ståhlberg työ- ja elinkeinoministeriön tilannekatsauksessa. Vuodenvaihteesta eteenpäin uudistuksen vetovastuu on siirtymässä entistä enemmän kunnille ja muutoksen kohteena oleviin TE-toimistoihin ja ELY-keskuksiin.
– Kunnissa työvoimapalvelujen syvällisempi perehtyminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Palveluilla kun on todella merkittävä rooli jatkossa niin työnhakijoiden työllistymiseen kuin yritystenkin rekrytointeihin – ja sitä kautta myös kuntatalouteen. Samalla kannattaa pohtia muun muassa kustannusvaikuttavuuden näkökulmasta ylialueellisten palvelujen järjestämistä, Ståhlberg sanoo.
Tänä vuonna kunnat ovat neuvotelleet työllisyysalueista ja ministeriöt käsitelleet työllisyysalueiden ilmoituksia. Ensi vuonna on muodostettava viimeisetkin työllisyysalueet, jotta uudet työelämäpalvelut voivat aloittaa vuoden 2025 alussa.
Vaikka uudistuksessa pääosin hajautetaan palvelut työllisyysalueille, pohditaan myös työllisyysalueiden välisiä yhteisiä toimintamalleja. Esimerkkinä hyvästä käynnistetystä yhteisvalmistelusta Stählberg mainitsee C21-kaupungit, jotka parhaillaan yhdessä pohtivat valtakunnallisia ratkaisuja työvoiman liikkuvuuden helpottamiseksi.
Lisäksi Ståhlberg muistuttaa, että yhteisiin valmistelun paikkoihin olisi hyvä automaattisestikin kutsua myös henkilöstön edustajia mukaan.
– Voisi myös pohtia, miten kokeiluihin siirtyneitä TE-toimistojen asiantuntijoita ja heidän kokemuksiaan voisi hyödyntää uuden äärellä olevien kollegojensa muutostukena, kun heille kuntien työkulttuuri ja -tavat ovat jo hyvin tuttuja.