Paras tapa toteuttaa uudistus on lausuntoluonnoksen mukaan valtiovarainministeriön käynnistämä perusteellinen ja puolueeton kuntajakoselvitys. Tampereen ja kehyskuntien itsenäisesti tekemää selvitystä ei pidetä tällä hetkellä realistisena vaihtoehtona. Tampere ei pidä pakkoliitoksia tarkoituksenmukaisina. Uudessa kunnassa on tärkeää, että osapuolet sitoutuvat uudistukseen ja näkevät uuden kunnan tulevaisuuden yhdenmukaisella tavalla.

Vahvat peruskunnat ovat ensisijainen vaihtoehto palvelujen järjestämiseen ja rahoittamiseen tulevaisuudessa. Kaupunki ei kannata kuntaperusteisen palvelujärjestelmän purkamista tai palvelujen ja päätöksenteon siirtämistä ylikunnallisille toimielimille. Tampere ei myöskään kannata uuden seudullisen hallintoportaan perustamista.

Tampereen kaupunki kokee, että uusi kunta mahdollistaisi tarkoituksenmukaisen ja ekotehokkaan yhdyskuntarakenteen kehittämisen yhtenäisellä kaupunkimaisella alueella. Uusi kunta mahdollistaisi myös palveluverkon suunnittelun ja ohjauksen nykyistä paremmin.

Tampereen kaupunki näkee tärkeänä uudenlaisten lähidemokratiaa vahvistavien toimintamallien kehittämisen ja on valmis kokeilemaan niiden käyttöönottoa. Esimerkkinä voisivat toimia kaupunginosavaltuustot tai alueelliset tilaajalautakunnat. Kaupunki on lisäksi valmis harkitsemaan kunnan sisäisen vaalipiirijaon käyttöönottamista, jolla liitoskuntien asukkaille turvataan väestömääräänsä vastaava edustus uuden kaupungin kaupunginvaltuustossa.

Tampereen lausuntoluonnoksen on tehnyt johtaja Juha Yli-Rajala. Lausunto on kaupunginhallituksessa maanantaina 26.3. Tampereen kaupunki on saanut lisäaikaa lausunnon toimittamiseen VM:lle 17.4. saakka, mikä mahdollistaa virallisen lausunnon hyväksymisen kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.4.

Lue tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*