Jyväskylän kaupunki toteuttaa seuraavien kahden vuoden aikana kuusi kuluttajalähtöistä kiertotaloutta edistävää kokeilua. Kokeilut pohjautuvat kaupunkilaisten ideoihin.

Kaupunki järjesti syyskuussa kaikille kuntalaisille avoimen ideahaun, jossa se etsi tapoja kuluttajalähtöisen kiertotalouden edistämiseksi. Yhteensä kaupunki sai 35 ideaa. Niistä kymmenen näkyy kuudessa toteutettavassa kokeilussa. Valinnat teki asiantuntijaraati, jonka jäsenet olivat Suomen ympäristökeskuksesta, Keski-Suomen liitosta, Jyväskylän kaupungista ja Mustankorkea Oy:stä.

Kokeilujen alustavat työnimet ovat: Kimppakyydit ja yhteiskäyttöautot käyttöön, Lajittelu helpoksi kotitalouksissa, Joka kodin ilmastoteot, Kestävämpi ateriapalvelu, Eroon kertakäyttömuovista – turha muovi pois terveydenhuollosta ja Kiertovesi hyötykäyttöön.

Ensimmäisenä, eli todennäköisesti tammikuun 2020 alussa, käynnistyy kotitalouksien lajittelua helpottava kokeilu.

Jyväskylä saa rahoituksen kiertotalouskokeilujen toteuttamiseen CIRCWASTE-hankkeen kautta. Suomea kiertotalouteen ohjaava Euroopan unionin CIRCWASTE-hanke alkoi vuonna 2016 ja kestää vuoteen 2023. Yhteensä yksittäinen kokeilu voi saada Jyväskylässä korkeintaan 7 000 euroa.

Suuria muutoksia pienillä kokeiluilla

Vuoden kiertotalouskunnaksi 2019 valittu Jyväskylä on jo pitkään tehnyt kokeiluja kiertotalouden edistämiseksi. Kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikön Pirkko Melvillen mukaan kokeilevan kehittämisen tarkoituksena on testata ja kyseenalaistaa olemassa olevia tapoja toimia ja sitouttaa asukkaita tekemään arjessaan kiertotaloutta edistäviä muutoksia.

– Kaikki ajatukset eivät ole uusia. Kokeilut toimivat ikään kuin tiimalasimallin mukaan. Ideoista valittiin kokeiltaviksi sellaiset, joilla voisi skaalautuessaan olla mahdollisuus ison muutoksen aikaansaamiseen. Kokeilut sinänsä ovat pieniä ja nopeita testauksia idean toimivuudesta.

Kokeiluiksi kelpaavatkin parhaiten sellaiset ajatukset, jotka on helppo toteuttaa pienin resurssein, mutta jotka onnistuessaan toimivat pohjana suurille muutoksille. Osa kaupunkilaisten ideoista ei sopinut toteutettavaksi idealistisuutensa tai laajuutensa vuoksi. Ne törmäsivät lainsäädäntöön tai rahoituksen puutteeseen. Esimerkiksi geotermistä energiantuotantoa ei voi kevyesti kokeilla, koska sen järjestäminen edellyttäisi kalliita porauksia.

Osa Jyväskylän aiemmista kiertotalouskokeiluista on jo saanut aikaan muutoksia. Kaupunki järjesti ideahaun myös kaksi vuotta sitten. Tuolloin kaupunkilaiset esittivät useita muovin vähentämiseen liittyviä ajatuksia. Hankejakson aikana toteutettua muovikokeilua seurasi laajempi pilotti, jota seuraa pian pysyvä uudistus. Lähiaikoina käyttöön otettavissa jätehuoltomääräyksissä pakkausmuovin täydentävä keräys laajenee kaikkiin yli viiden talouden taloyhtiöihin.

Kiertotalous on muutakin kuin kierrätystä

Kokeilujen tarkoitus on myös lisätä kuntalaisten kiinnostusta ja tietoa kiertotaloutta kohtaan.

– Kiertotalous ei ole ainoastaan lajittelua, vaan myös esimerkiksi digitaalisia palvelualustoja ja jakamistaloutta, Melville sanoo.

Hänen mukaansa erilaiset lait ja vastuukysymykset voivat hidastaa ja estää jakamistalouden. Esimerkiksi autojen yhteiskäytössä tulee huomioida vastuukysymykset onnettomuuksien varalle.

Kaikki toiminta ei myöskään ole vielä liiketaloudellisesti kannattavaa. Jyväskylässä on kokeiltu esimerkiksi laitelainaamoa, jonka kautta media-alan järjestöt pystyivät lainaamaan kalustoaan toisilleen.

– Vaikka ajatus sinänsä oli erinomainen, toiminta ei lähtenyt lentoon, vaan osoittautui kannattamattomaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*