Kuva: Ville Miettinen
Malmilta siirrettäville ilmailualan toiminnoille on haettu paikkoja jo pitkään.

Vihti haluaa osille Malmin lentokentältä siirtyvistä toiminnoista. Kunta on selvittänyt ilmailualan toimijoiden kanssa joidenkin Malmin lentokentän toimintojen mahdollista sijoittumista Nummelan olemassaolevalle kentälle. Tulossa voi olla koulutustoimintaa, ilmailualan teknisiä palveluja sekä alan museotoimintaa.

Vihti pääsisi tällöin yhdeksi toimijaksi liikenneministeriön tavoitteessa toimivien lentokenttien ketjuun pääkaupunkiseudun lähialueilla.

Malmilta väistyville toiminnoille on haettu uutta paikka tai paikoja jo pitkään. Tarjolla olleet paikat eivät välttämättä ole kelvanneet ilmailuväelle ja toisaalta lentokenttää ei joihinkin esillä olleisiin paikkoihin ole haluttu.

Toisaalta uusien paikkojen etsinnän rinnalla ilmailupiireissä on vielä odotettu, että Malmin lentotoiminnan loppuminen peruuntuisi. Kun asiaa koskeva kansalaisaloite kaatui eduskunnassa, keinot ovat käyneet vähiin.

Kiinnostusta Nummelaa kohtaan ovat nyt osoittaneet ammattiin tähtäävää moottorilentokoulutusta järjestävä BF-lento ja ilmailualan teknisiä palveluja tarjoava Future Sky Oy sekä lentävää DC-3-museokonetta operoiva DC-yhdistys.

Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista opiskella myös yleisilmailun elektroniikka-asennuksen ja teknisten palvelujen tuottamista.

Kehityssuunnitelma mahdollistaa 25 uutta työpaikkaa ja turvaa noin 20 työpaikkaa ilmailussa ja sitä lähellä olevilla aloilla.

Järjestöjä taustalla

Hankkeen takana on Nummelan Lentokenttäyhdistys, joka toimii myös jatkossa kentän pitäjänä. Yhdistyksen jäseninä on ilmailualan yhdistyksiä ja yrityksiä.

Kaavailtu kaupallinen toiminta edellyttää uusien toimitilojen rakentamista. Suunnitelmia on jo laadittu ja niistä on konsultoitu Trafin edustajia. Kunta on hakenut valtiolta avustusta kiitoteiden ja rullausteiden päällystämiseen.

Toimintaa voidaan kehittää nykyisen ympäristöluvan puitteissa. Myöhemmin selvitetään, millainen tarve on ympäristöluvan päivittämiselle.

Alueen virkistyskäyttöä kehitetään

Kentän ympäristö on nummelalaisten suosima virkistysalue. Elinvoimaisen lentokentän uskotaan mahdollistavan virkistyskäytön jatkossakin.

Kunnan strategian mukaan kunta toimii aktiivisen Vihdin mahdollistajana, ja hankesuunnitelman edellytetään olevan linjassa tämän kanssa. Kunnan edun mukaista on arvioiden mukaan varmistaa lentokentän monipuolinen käyttö. Kunta edellyttää, että Nummelan harjun kokonaisvaltaista käyttöä virkistysalueena ei saa rajoittaa vaan sitä on kehitettävä.

Myös kentän historiaa aiotaan hyödyntää.

Aktiivista lentotoimintaa jo nyt

Nummelan harjulle rakennettiin lentokenttä vuonna 1940. Vihdin kunta omistaa Nummelan kentän.

Nummelan Lentokeskus hoitaa purjekoneiden hinaustoimintaa ja tarjoaa purjelennon peruskoulutusta. Kentällä toimii kolme purjelentokerhoa ja vireä moottoripurjelentoyhdistys. Myös lennokkien lennätyspaikka on vilkkaassa käytössä. Kentän käytöllä on kuitenkin paljon lisäpotentiaalia, jota ei ole kokonaan hyödynnetty, toteaa Nummelan Lentokeskuksen puheenjohtaja Tom Arppe.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olen asunut Tikkurilassa aivan lentokentän tuntumassa ja lentoradalle osuvalla kohdalla omakotitalossa. En enää ikinä halua kokea mitään vastaavaa. Lentomelu ja sen tuoma saaste on kaikista pahinta mahdollista. Älkää nummelalaiset missään ihmeessä suostuko tähän suunnitelmaan! T. Johanna, isännöitsijä, uudehko nummelalainen, halu asua puhtaassa ilman alassa

  2. KUMPI tuli ALUEELLE ensin, Sinä vai lentokenttä?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*