Vaasassa sijaitsevalla pajalla korjataan kaupungin työkoneita eli ruohonleikkureita, trimmereitä ja puhaltimia. (Kuva: Inger Norrgård)

Vaasan kaupungin viheralueen työpaja on juhlaloisteessa Tärkeissä töissä -gaalassa maanantaina Pörssitalossa Helsingissä, jossa palkitaan kunta- ja hyvinvointialan innostavimpia kehittämistekoja.

Vaasassa sijaitsevalla pajalla korjataan kaupungin työkoneita eli ruohonleikkureita, trimmereitä ja puhaltimia. Tavoitteena oli pajan järjestäminen ja siistiminen.

Sillä on väliä, miten hyvässä järjestyksessä esimerkiksi työkalut ovat Vaasan kaupungin viheralueen työpajassa, vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell kertoo.

– Pajassa huolletaan ja korjataan suurin osa kalustostamme.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tarpeena oli kehittää uusia työ- ja menettelytapoja. Ratkaisuna oli, että työjohtajat tekivät kirjallisen työsuunnitelman ja työjärjestyksen.

Työntekijät toteuttivat suunnitelman ja työnjohtajat valvoivat työprosessin. Koko työpaja siivottiin ja järjestettiin uudelleen noin 68 000 asukkaan kaupungissa.

Siisti toimintaympäristö myötävaikuttaa turvallisuuteen ja siihen, mitä ehditään tehdä työpäivän aikana, Kaj-Erik Grandell huomauttaa.

– Olemme huomanneet, että kehitystyö on tuottanut tehokkaampaa toimintaa.

Piiripuutarhuri Inger Norrgård on vastannut pajaa koskevasta kehitystyöstä Vaasan kaupunginpuutarhalla.

– Työhön osallistui myös piiripuutarhuri Susanna Helenelund, Grandell jatkaa.

Kehitystyön aikana löydettiin uusia tapoja työn tekemiseen ja järjestyssäännöissä sovittiin monista uusista toimintatavoista. Pohjanmaan maakuntakeskuksessa sijaitsevassa pajassa otettiin käyttöön myös valkotaulu ja koneiden huoltamiseen ja vikoihin liittyvät tarrat.

Kehitystyötä varten ei tarvinnut tehdä isoja hankintoja. Pajan kehitystyön vauhdittamana hankittiin jonkin verran hyllyjä ja säilytyslaatikkoja.

Työhyvinvointiin panostettiin

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen työelämän kehittämisen kokonaisuus. Edellä mainittujen tahojen yhteinen Tekojen tori -kampanja keräsi tänä syksynä ennätysmäärän uusia kehittämistekoja kunnista ja hyvinvointialueilta.

– Tänä vuonna kampanja onnistui yli odotusten. Uusien kehittämistekojen määrä oli paljon suurempi kuin aiemmin, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n työelämän kehittämisen asiantuntija Anna-Mari Jaanu sanoo.

– Saimme portaaliin lähes 250 uutta kehittämiskuvausta eri ammattialoilta ja teemoista ja 59 organisaatiosta.

Tekojen torin kehittämisteoissa kuvataan eri ammattialojen työn, toimintatapojen tai palvelujen kehittämistä. Kaikkein aktiivisimpia olivat opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset, jotka toivat portaaliin yli 90 kehittämistekoa. Merkillepantavaa on, että sosiaali- ja terveysalalta saatiin paljon vähemmän uusia kehittämistekoja kuin yleensä.

– Tämä johtuu varmasti siitä, että hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet toimintansa. Toivottavasti hyvinvointialueilta saadaan ensi vuonna runsaasti kehittämistyötä esille.

– Tänä vuonna tuli mukavan paljon kehittämistekoja liittyen työhyvinvointiin, työsuojeluun ja työturvallisuuteen. Nämä teemat ovat esillä jatkuvasti kunta-alalla. 

Myös pienille kehittämisteoille näkyvyyttä

Jaanu on iloinen, miten vaihtelevalla tavalla kunnissa tehdään kehittämistyötä. Kunta-alalla ja hyvinvointialueilla kehitetään johtamista, toimintatapoja ja palveluja koko ajan, työelämän kehittämisen asiantuntija lisää. 

– Haluamme nostaa julkisen työn arvoa ja tehdä näkyväksi isoja ja pieniä kehittämistekoja kunnista ja hyvinvointialueilta. Kannustamme ja innostamme alan työpaikkoja levittämään ideoitaan ja kehittämisratkaisujaan muille.

Palkittava teko voi olla yhdessä työyksikössä tehtyä töiden järjestelyä ja parantamista, jolla on suuri positiivinen vaikutus koko yksikköön, Anna-Mari Jaanu jatkaa.

– Tällainen esimerkki on vaikkapa tämä Vaasan kaupungin viheralueen työpajan toimintojen kehittäminen.

”Limingan kunta on ketterä keksimään”

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Limingan kunta palkitaan kolmannen kerran peräkkäin Suomen kekseliäimpänä kuntana Tärkeissä töissä -gaalassa.

Noin 10 000 asukkaan kunta on toiminut jälleen kerran varsinaisena kehittämistekojen supertehtaana. Kehittämistekojen määrä onkin ollut avainasemassa jaettaessa palkintoa, sillä kilpailussa voittaa kunta tai hyvinvointialue, jolta saadaan eniten kehittämistekoja vuoden aikana.

Limingan kunnassa ideoitiin kampanjan aikana kaikkiaan 58 kehittämistekoa.

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala iloitsi saatuaan tietää voitosta.

 – On hienoa tulla kolmannen kerran valituksi Suomen kekseliäimmäksi kunnaksi. Palkinto on myös kiitos siitä, että meillä on halu jakaa osaamistamme ja olla aktiivisesti mukana kehittämässä laaja-alaisesti koko suomalaista kuntakenttää ja sen toimintatapoja, Pekka Rajala kertoi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n tiedotteessa.

– Pieni Limingan kunta on ketterä keksimään ja meillä on eteenpäin katsova porukka töissä.

Gaala alkaa kello 14

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen, eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn, Julkisen alan unionin JAU:n ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Soten, työelämän kehittämisen alusta.

Palkittavien kehittämistekojen yhteyshenkilöt ovat saaneet kutsun Tärkeissä töissä -gaalaan Helsinkiin. Gaalaa voi seurata verkossa 4.12. kello 14 alkaen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*