Terveydestä, vanhuksista ja työpaikoista puhuttiin myös edellisisten kuntavaalien aikaan.

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus. Häntäpäässä sen sijaan ovat kuntaliitokset ja maahanmuutto.

Tämä selvisi juuri julkaistusta Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä.

Terveyspalvelut, vanhusten huolto, peruskoulut ja kotikunnan talous ovat selvityksen mukaan kärjessä vastaajien puoluetaustasta riippumatta. Yhteisiä huolenaiheita ovat myös työllisyys, lähiympäristön turvallisuus ja koronaepidemian torjunta.

Puoluetaustan mukaan tarkasteltuna sote-uudistus on demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien listalla kymmenen tärkeimmän teeman joukossa.

SDP:n kannattajat pitävät keskimäärääräistä kansalaiskantaa tärkeämpinä myös joukkoliikennettä, terveys-, kirjasto- ja kulttuuripalveluja sekä koronaepidemian torjumista.

Myös vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat painottavat joukkoliikennettä sekä kirjasto- ja kulttuuripalveluita. Heille merkitseviä teemoja ovat lisäksi ympäristön- ja luonnonsuojelu. 

Keskustan kannattajat nostavat keskimääräistä korkeammalle lasten päivähoidon, elinkeinojen kehittämisen, verotuksen, peruskoulun ja vanhustenhuollon.

Kokoomuksen kannattajat painottavat elinkeinojen kehittämistä, kotikunnan taloutta, kuntaliitoksia, kunnallisten palveluiden ulkoistamista sekä verotusta.

Perussuomalaisille tärkeitä puolestaan ovat maahanmuutto, valtion velkaantuminen ja asuinympäristön turvallisuus.

Turvallisuus aiempaa tärkeämpää

Selvityksen mukaan näkemykset ovat muuttuneet jonkin verran neljän vuoden takaiseen verrattuna.

Aiempaa tärkeämmiksi asioiksi kuntavaaleissa koetaan alkoholi ja huumeet asuinympäristössä, lähiympäristön turvallisuus, elinkeinojen kehittäminen, kulttuuripalvelut, lasten päivähoito sekä koulut.

Aiempaa vähemmän huomiota halutaan puolestaan kiinnittää joukkoliikenteeseen, kuntapalveluiden ulkoistamiseen, maahanmuuttoon ja sote-uudistukseen.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 1 049 vastaajaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*