Tuore tutkimus: TE-toimistot tarjoavat yli 55-vuotiaille työtä ja koulutusta harvemmin kuin nuorille
TE-toimistojen tulisi aktivoitua suhetessa ikäihmisiin, kertoo tuore tutkimus. Kuva Ville Miettinen
Tuoreen tutkimuksen mukaan työnantajien asenteissa on edelleen korjattavaa suhtautumisessa iäkkäämpiin työnhakijoihin. SAK:n kyselytutkimuksen mukaan yli 55-vuotiaille on tarjottu TE-toimistosta harvemmin työtä ja koulutusta kuin nuoremille.
Työhaastatteluun kertoo päässeensä vain 23 prosenttia yli 55-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista. Alle 35-vuotiaista työttömistä työhaastatteluun oli päässyt 41 prosenttia.
– Ikääntyneiden työllistymistä helpottaisi muun muassa mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä. Myös TE-toimistoissa pitäisi aktivoitua ikääntyneempien työnhakijoiden palvelussa, sanoo SAK:n työvoimapolitiikan asiantuntija Alli Tiensuu järjestön tiedotteessa.
Hän muistuttaa, että ikääntyneitä ja osatyökykyisiä rohkeammin palkkaamalla työnantajat voisivat helpottaa työvoimapulaa.
SAK:n mukaan tutkimuksen tulokset muistuttavat, että mikään yksittäinen toimenpide ei yksin tarjoa ratkaisua työllisyyden parantamiseen. On tärkeää tunnistaa työttömyyden taustalla olevat syyt ja räätälöidä toimenpiteet niiden mukaan yksilöllisesti.
Huono terveys vahvin este
Työttömät itse pitävät suurimpina työllistymisensä esteinä huonoa terveydentilaa. Ikä on kakkosena.
Terveysongelmien merkitys korostuu, kun työttömyyttä on jatkunut yli vuoden.
Tiensuun mukaan olennaista on, että työttömyys ei pääse pitkittymään ja että kunkin työttömäksi jääneen työ- ja toimintakyky selvitetään heti työttömyyden alussa.
– Työkykyyn vaikuttavat sairaudet tulee tunnistaa ja työttömien pitää saada niihin hoitoa, hän toteaa tiedotteessa.
Työtä tulee tarjota aktiivisesti myös niille, joiden työkyky on heikentynyt. Tämä edellyttää työn muokkaamista, muun muassa mahdollisuutta tehdä tarvittaessa osa-aikatyötä.
Toimeentulovaikeudet yleisiä
Työttömien selkeä enemmistö, yli 60 prosenttia kertoo, että heillä on vaikeuksia tulla toimeen. Toimeentulovaikeudet lisääntyvät jo kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.
Eniten taloudellisia vaikeuksia on matalasti koulutetuilla työttömillä, joilla on usein myös ulosottovelka. Perusasteen koulutuksen saaneista työttömistä lähes 60 prosentilla on tutkimuksen mukaan ulosottovelkaa.
SAK ehdottamasta ulosoton suojaosuuden korottamisesta tästä on parhaillaan käynnissä kokeilu.
mielestäni asia on päinvastoin, lainsäädännöllä ollaan nimenomaan edistetty enemmän ikääntyneiden työllistämisiä kohdentavia toimenpiteitä, mutta entä nuorille? Aika on vähiin jääneet.
Kuntien tai hyvinvointialudeiden tulisi panostaa siihen, että työttömät pääsevät nopeasti terveystarkistukseen heti, kun itse aikaa varaavat. Te-toimistoilla ei ole terveydenhoitohenkilökuntaa, eikä tarvita, jotka tekisivät terveystarkistuksia. Asiakas voi sitten tarkistuksen jälkeen kertoa te-toimiston viranomaisille, mikäli on jotain mikä tulee huomioida työnhaussa. Nykyään harvemmin töitä tarjotaan, sillä uuden lain myötä on työnhakuvelvoitteet ja hakijat itse hakevat työtä mitä perusteltua on. Toki neuvoja TE-toimistolta on saanut todella hyvin.
Terve!
Jäin tässä kesänä työttömäksi, kun firma ei enää kyennyt maksamaan palkkoja, odotan palkkoja palkkaturvasta.
Olen 56 vuotias mies, käynyt insinööriksi työkyvyn henkentyvyyden takia, koulutuksen jälkeen ollut ammattiavastaavissa töissä 8 vuotta. Olen hakenut aktiivisesti töitä ja olen päässyt myös haastatteluiohin, mutta niistä en ole päässyt sitten töihin. Olen huomioinut että monet minun alan työnantajat haluavat vain nuoria tulokkaita töihin, heille ei tarvitse maksaa niibn suurta palkkaa kuin kokeneemmalle ja he eivät osaa vaatia heille kuuluvia korvauksia menetetystä vapaa-ajasta, monet nuorista polttavat itsensä muutamassa vuodessa ja lähtevät kyseiseltä työnantajalta tai vaihtavat kokonaan ammattia, jos vielä on terveyttä jäljellä. Työnantaja tietysti palkkaa taas nuoren kokemattoman ja tienaa sillä taas suuren summan rahaa, saa yrityksen tuottamaan euroja enemmän riistämällä nuorilta elämän. Tiedän monia nuoria jotka polttavat itsensä, kun yrittävät sitkeästi täyttää työnantajan vaatimukset, käyttävät oman vapaa-aikansakin töitä tekemällä. Kyllä yrityksillä on peiliin katsomisen paikka ikä-ihmisten palkkauksesta ja mielestäni siihen pitäisi jotenkin voida puuttua, eikä niin että vasta eläkelläiset kelpaavat, koska hehän tekevät monesti alipalkattuna töitä joihin heillä olisi mahdollisuus saada tuntuvampi korvaus, mutta monelle eläkelläiselle pienituloiselle on tietty elin tärkeää saada jostakin lisäansioita, mutta sehän vain vääristää entisestään työmarkkinoita, kun työtä saadaan tekemään edulliset tekijät, ei kannata palkata oikeita työntekijöitä.
Kunnatkin vieruksevat iäkkäimpiä palkata, keksitään jokin erityinen osaaminen nuoren henkilön osaamisessa joka kumoaa pitkän työuran tehneen työntekijän osaamisen, sanotaan että olitte tasavertaisia, mutta kun tuolla toisella oli jokin työkortti suoritettuna siksi hän on pätevämpi, vaikka sen voisi suorittaa netissä muutamalla satasella. Itselle kävi juuri näin, kävin haastattelussa ja vaikka toisella kanditaatilla ei ollut juuri montaa vuotta mitään työkokemusta ja oli ollut ihan erilaisessa työssä, niin silti hänet palkattiin edellämainituin perustein. Ei kyllä ole viitsinyt riitauttaa, itselleenhän he työntekijät ottaa. Ja mitä se hyödyttää päätös on päätös, mistä ei yleensä valiteta.
Te toimisto kiirehti minua kun jäin kokonaan työttömäksi, että minun olisi pitänyt ottaa vastaan sellaista työtä, mitä olin tehnyt aikaisemmin ennen uudelleen kouluttautumista, kuulemma niitä paikkoja on paljon auki, ymmärsi sitten vaivoin kun sanoin hänelle etten pysty tekemään niitä töitä, että voinhan mennä sinne töihin ja jäädä sitten viikonpäästä sairauslomalle. Käski vielä selvittämään terveyden tilani lääkärissä, josko ihmeparantuminen olisi tullut, voisi tarjota raskaita ruumiillisia töitä, niitä kuulemma olisi paljon tarjolla. Mutta en ole pystynyt käymään lääkärissä enkä juuri muuta kuin kiituuttanut kelan työmarkkinatuella jota saan käteen vajaa 600 neljältä viikolta, siinä kun maksaa kaikki niin ei taida jäädä ylimääräisiin lääkärilausuntoihin rahaa.
Mutta yritän kuitenkin hakea niitä töitä joita pystyisin tekemään ja mistä minulla on vankka kokemus taustalla, sehän vaan ei taida riittää. Haastatteluja on ollut ja on ollut yksi työnantaja joka kertoi rehellisesti hakevansa nuorempaa väkeä töihin, yksi peruste oli palkkaus, ei tarvii niin paljoa maksaa kuin jo paljon kokemusta karttuneelle.
Seurakunnallisella puolella eläkeläisiä suositaan keikkatöissä nuorempien työttömien kustannuksella.Ulkopaikkakuntalaisuutta voidaan käyttää myös pontimena olla palkkaamatta edes keikkatyöhön saatikka pidempiin työsuhteisiin-siitäkin huolimatta,vaikka työnantajan ei tarvitse edes kustantaa työmatkoja varsinaiselta asuinpaikkakunnalta työpaikkakunnalle.